Dajer: Engleska puno duguje Poketinu

0 komentar(a)
Erik Dajer i Hari Kejn, Foto: Reuters
Erik Dajer i Hari Kejn, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2016. 13:23h

Prije dvije godine je malo ko znao za njih četvoricu. Sada su važne karike tima koji je ušao u istoriju fudbala, kao prvi koji je savladao Njemačku poslije 0:2.

I ne samo da su učestvovali u tom meču, već su bili glavne karike Engleske. Ono što ih veže je činjenica da svi igraju u Totenhemu.

Hari Kejn i Erik Dajer su savladali Manuela Nojera, Dele Ali je po mnogima bio igrač utakmice, a Dani Rouz je odigrao odlično na lijevom beku.

Od kvinteta Sparsa nije igrao samo Kajl Voker, koji je ostao na klupi. Za takva izdanja momaka koji su najzaslužniji što je Totenhem na 2. mjestu Premijer lige je najveći „krivac” Maurisio Poketino.

Argentinski stručnjak je od dolaska iz Sautemptona lansirao mlade igrače, što je potencirao i Dajer.

„Moramo da budemo zahvalni našem menadžeru, jer nam je omogućio da dođemo dovde time što nam je dao šansu u klubu. Engleska mu puno duguje”.

„Mi Sparsi dobro znamo koliko smo srećni što ga imamo, jer je briljantan. Zahtijeva mnogo od nas, uvijek želi da napredujemo. Pomogao nam je da budemo reprezentativci i želimo da mu se odužimo”, rekao je Dajer.

A dovoljno se vratiti nepune dvije godine unazad da se vidi koliki je udjel Poketina u buđenju nade u engleski fudbal.

Kada je on u ljeto 2014. stigao na „Vajt Hart Lejn”, Kejn je bio rezerva Robertu Soldadu, ali je odmah promovisan u startnog napadača.

Dajer je kao anonimus stigao za četiri miliona funti iz Sportinga iz Lisabona. Momak rođen u Čeltenamu je živio u portugalskom Algarveu od 2001. godine, kada mu je majka dobila posao oko organizacije Eura 2004 u Portugalu.

Ali je igrao za Milton Kejns Dons iz svog rodnog grada, a 2. februara 2015. ga je Poketino kupio za pet miliona funti i ostavio ga do kraja sezone na pozajmici u matičnom klubu. Stigao je ovog ljeta, a od septembra je nezamjenjljiv u startnoj postavi.

Rouz je, pak, i ranije bio član prvih 11, ali je pod Poketinom izrastao možda i u najboljeg beka Premijer lige. Konačno je i Roj Hodžson popustio i omogućio mu da debituje baš protiv Njemačke.

Zanimljivo je da su engleski mediji iskopali sliku iz maja 2013. godine, na kojoj su Hari Kejn i napadač Lestera Džejmi Vardi na klupi tada drugoligaša Lestera.

Sada su najbolji strijelci Premijer lige i igraju za dva vodeća tima. Fudbal je, zaista, ponekad čudan...

Bonus video: