Voli Krauča, piše, vjeruje Estijarteu

Pep se predstavlja ljubiteljima fudbala iz svih mogućih uglova, pa se otkrivaju stvari koje malo ko zna o 45-godišnjem treneru. Evo nekih od njih
7 komentar(a)
Pep Gvardiola, Foto: Reuters
Pep Gvardiola, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2016. 17:04h

Dolazak Pepa Gvardiole u Mančester siti, na kraju ove sezone, mogao bi da promijeni engleski klupski fudbal. Mediji i javnost željno čekuju Pepa od koga očekuju da stil fudbala koji je promovisao u Barseloni, nastavio u Bajernu, prenese i na Siti.

Pep se predstavlja ljubiteljima fudbala iz svih mogućih uglova, pa se otkrivaju stvari koje malo ko zna o 45-godišnjem treneru. Evo nekih od njih.

Voli Pitera Krauča

Tokom Mundijala u Njemačkoj 2006. godine, Gvardiola je pisao kolumne za španski list „Pais”. Bila je to fascinantna serija tekstova u kojima je objašnjavao i analizirao utakmice, stilove igre i pojedince.

U jednoj kolumni, na opšte iznenađenje, otkrio je da mu je Piter Krauč jedan od omiljenih napadača.

„Vejn Runi je možda igrač odluke i ljepše je gledati kako on igra, ali očigledno je da Krauč ima veći uticaj na igru. Sa Kraučem u timu, ekipa mora da se prilagođava njemu, ali to nije loše. Naprotiv, Krauč daje treneru mnogo, mnogo opcija”, pisao je Pep.

„On zna šta radi, i glavom i nogama. On nije igrač koji se oslanja samo na skok, on je igrač koji utiče na protok lopte, ubrzava igru. Postoje napadači koji igraju odvojeno od tima, nemaju mnogo kontakata sa loptom, ali Krauč je specifičan, a tako koristan na svim djelovima terena. Engleska je Krauč”, napisao je Pep.

Počeo je da trenira u Meksiku

Gvardiolina karijera formalno je počela u Barseloni B 2007. godine, ali tada je već imao trenersko iskustvo u profesionalnom klubu.

On je 2005. godine završio fudbalsku karijeru u katarskom Al Ahliju, a u zimu iste godine nakratko se vratio na teren, i to kao igrač meksičkog kluba Dorados de Sinaloa.

U tom klubu trener je bio Španac Huanma Liljo, svojevremeno najmlađi trener u istoriji Primere (Salamanka), koji mu je bio jedan od uzora.

Pep je u Meksiku zapisivao sve što radi Liljo, koji mu je, takođe, dao zaduženje da analizira protivničke timove, te da sa saigračima dodatno radi na tehnici i taktici.

„Znao sam da će biti veliki trener. Većina igrača o trenerskom poslu razmišlja kad završi karijeru, on je bio trener i dok je igrao”, kazao je kasnije Liljo.

Četiri godine kasnije, Gvardiola i Liljo sreli su se u Primeri. Barselona je pobijedila Almeriju 8:0, a Liljo, jedan od Pepovih mentora, dobio otkaz.

Vaterpolista u stručnom štabu

Gvardiola ima mnogo pomoćnika u Bajernu, ali jedan se posebno ističe i posebno je interesantan. Manuel Estijarte je legendarni vaterpolista, jedan od najboljih svih vremena.

Estijarte je Pepov prijatelj, a sarađivali su i u Barseloni. Njegova uloga je savjetodavna prilikom stvaranja timskog duha, prenošenja iskustava koje je stekao kao vrhunski sportista na najvećim takmičenjima.

Dva odlaska iz Barse

Kada bude napuštao Bajern, Gvardiola će biti ispraćen sa počastima i poštovanjem, kao što je bio slučaj i kada je odlazio iz Barse 2012. godine.

Njegovoj pres-konferenciji, na kojoj je objavio da odlazi, prisustvovala je cijela ekipa, predsjednik, sportski direktor, članovi borda direktora, dok su se u pozadini prikazivali snimci svih velikih Pepovih utakmica, pobjeda...

Obratio se kasnije i navijačima na prepunom „Nou kampu”. Ali, 2001. godine, kada je napustio Barselonu kao fudbaler, uradio je to na zadnja vrata, inkognito.

Jednog aprilskog popodneva, tadašnjem predsjedniku Đoanu Gasparu rekao je da odlazi.

„Kada? Sada?!”, odgovorio mu je Gvardiola.

Gasparu je saopštio da će sjutradan organizovati pres-konferenciju, pitajući predsjednika da li će mu praviti društvo.

Gaspar je, međutim, već imao rezervisan odmor u Švajcarskoj, tako da je Gvardiola, osvajač šest titula u Španiji i prve titule prvaka Evrope u istoriji Barselone, odlazak iz kluba objavio u sopstvenoj režiji.

Pisac Pep

Malo je poznato da je Gvardiola još 2001. godine objavio knjigu pod nazivom „La meva gent, el meu futbol” (Moji ljudi, moj fudbal), u saradnji sa novinarima Luom Martinom i Migelom Rikom.

To je djelimično autobiografija, djelimično njegovo razmišljanje o fudbalskoj igri. Postoji jedan problem - objavljena je samo na katalonskom jeziku, a Pep nije prihvatio brojne ponude da se prevede na druge jezike i bude dostupna široj čitalačkoj publici. Katalonci koji su je pročitali, kažu da je fenomenalna.

Prvi trofej

Gvardiola je kao trener osvojio sve što je mogao u klupskom fudbalu, a sve je počelo u sezoni 2008/2009, debitantskoj na klubu Barse, kada je uzeo triplu krunu.

Prvi trofej u karijeri stigao je, međutim, godinu ranije, kao trener B tima Barse, sa kojim je trijumfovao u četvrtoj ligi Španije.

„To je nezaboravno iskustvo, jedno od najljepših koje sam doživio kao sportista”, pričao je Gvardiola mnogo kasnije.

Rad sa mladim igračima je njegova strast - pod njegovim vođstvom, mnogo mladića iz Barsine škole debitovalo je za prvi tim.

Bonus video: