Raičević i Šćekić uglas: Presrećni zbog debija, ali možemo bolje

101 pregleda 0 komentar(a)
Filip Raičević i Aleksandar Šćekić, Foto: TV Vijesti
Filip Raičević i Aleksandar Šćekić, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 25.03.2016. 19:16h

U prostoru između onoga što su bili u posljednjim mečevima pod kontrolom Branka Brnovića i onoga što bi „sokoli“ mogli i željeli da budu, smjestio se atinski debi Ljubiše Tumbakovića na klupi crnogorske reprezentacije. U porazu od Grčke (1:2) – tima koga su od novembra 2014. ošamarili Farska Ostrva (dva puta) i Luksemburg, ali kome se rutina ne može osporiti – novi selektor osjetio je dobre vibracije, vidio reakciju svojih izabranika na rezultatski minus i obećavajućih 40 minuta. Uzgred, i upisao pluseve pored imena nekolicine igrača, među kojima su debitanti Šćekić i Raičević.

"Prezadovoljan i presrećan sam zbog debija. To je ogromna čast" – kaže korpulentni napadač italijanske Vićence Filip Raičević (22), u zimskom prelaznom roku meta Juventusa i Napolija, koji je u Pireju igrao od 69. minuta.

"Srećan sam, ali mislim da mogu puno bolje" – nadovezuje se vezista Bokelja Aleksandar Šćekić (24), iza koga su, kao startera, agresivnih i korektnih atinskih 85 minuta.

Dva pirejska lica

Do gola rivala, “sokoli” su u pirejskoj luci bili u niskom letu – lišeni drskosti, vjere u sebe i napadačkih ambicija. Visoki presing Helena stvarao je probleme odbrambenoj liniji i zadnjim vezistima Vukčeviću i Šćekiću, koji su teško iznosili loptu u pokušaju da prostor osvajaju kratkim dodavanjima, a ne ispucavanjima.

"Selektor traži od nas pas igru" – objašnjava Šćekić.

"Što je do nas to ćemo i da uvažimo, koliko god možemo."

Pogodak Cavelasa iz slobodnog udarca u 54. minutu probudio je Tumbakovićeve izabranike iz zimskog sna. Krenuli su drčnije, rastrčali se, pritisli rivala na njegovoj polovini, stvarali situacije pred golom Karnezisa, kome su i zatresli mrežu. Ipak, koštala ih je naivnost neuigrane odbrane...

"Rezultat je ono što se pamti" – riječi su Raičevića, koji traži razumjevanje za greške.

"Ipak su ovo uvodni dani prvog okupljanja sa novim selektorom. Nije bilo lako, ali mislim da se vidjelo dosta toga pozitivnog."

Sa njim je saglasan i Šćekić, uz podsjećanje na to da je prva postava “sokola” zajedno sakupila svega 103 reprezentativna meča, tek dvadesetak više od kapitena Helena Torosidisa (79).

"Potrebno je da se još međusobno upoznamo i priviknemo na zahtjeve selektora i stil igre kojem teži."

Čekajući klasu povrijeđenih asova

I prije i poslije Atine je nesumnjivo da će teret velikih očekivanja i takmičarskih ambicija u predstojećim kvalifikacijama za Mundijal, prije svega, pasti na leđa onih kojih nije bilo na terenu Karaiskakis stadiona u četvrtak veče. S nadom da će povratak dugo odsutnog kapitena Vučinića i Jovetića oplemeniti napad, Savića i Baše učvrstiti odbranu, a svih skupa utvrditi kolektivni identitet ekipe.

"Crna Gora ima budućnost u nama mlađima, ali su sigurno falili iskusni igrači kao što su Jovetić i Baša, koji donose kvalitet ovoj selekciji" – nastavlja Raičević.

U utorak, “sokoli” će u duelu sa Bjelorusijom u Podgorici pokušati da prekinu najduži niz poraza u istoriji reprezentacije, koji traje četiri meča.

"Očekujemo da će biti mnogo bolje. Pokušaćemo da nešto nadogradimo na atinsko izdanje i nadamo se povoljnom rezultatu."

Šćekić je bio kraći.

"Poslije te negativne serije ići ćemo na pobjedu!"

Raičević: Igra za reprezentaciju kao analgetik

Nedugo poslije ulaska na teren, Raičević je na sredini terena proturio loptu kroz noge jednom grčkom vezisti i zaslužio aplauz crnogorskih navijača.

"Golovi su, ipak, najbitniji. To što publika voli je lijepo, ali nema efekta."

Napadač Vićence je nedovoljno spreman ušao u meč.

"Imao sam nekih problema sa koljenom. Ali, kada sam ušao na teren nisam osjećao nikakve bolove zbog neopisive želje."

Šćekić: U crnogorskoj ligi potrebno još rada sa igračima i ulaganja u njih

Uz saigrača iz Bokelja, golmana Milana Mijatovića, Šćekić je u Pireju bio ambasador Prve crnogorske lige.

"Sigurno je da ima kvaliteta u našem prvenstvu. Međutim, potrebno je da se radi puno i da klubovi više ulažu u svoje igrače."

Rumuni i Poljaci u velikim serijama, Danci se probudili

Tri rejtingom najjača tima u kvalifikacionoj grupi E i konkurenta „sokola“ u potrazi za mundijalskom vizom bili su uspješni u prvim provjerama u 2016.

Prvi rival crnogorske reprezentacije Rumunija kao domaćin saplela je Litvaniju (1:0) i time niz nepobjedivosti produžila na 16 mečeva – posljednji put, „balkanski trikolori“ poraženi su u krajem aprila 2014. u prijateljskom odmjeravanju snaga sa Alžirom.

I opasni Poljaci su u naletu. Levandovski i drugovi su u Poznanju savladali Srbiju (1:0), što je njihov četvrti uzastopni trijumf, a u posljednjih 17 mečeva izgubili su samo jedan i to od svjetskog šampiona Njemačke.

Najzad, budi se i Danska, koja je u susretu sa učesnikom Eura Islandom u Herningu (2:1) prekinula seriju od šest mečeva bez pobjede.

Mundijalsko sito biće gusto...

Bonus video: