Bobi Čarlton: Krojf je promijenio fudbal

0 komentar(a)
Johan Krojf, Foto: Wikipedia
Johan Krojf, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 25.03.2016. 10:42h

Legendarni engleski fudbaler Bobi Čarlton rekao je da je Johan Krojf promijenio fudbal i da je bio jedan od najboljih fudbalera svih vremena.

Legendarni holandski fudbaler i trener Johan Krojf umro je juče u 69. godini od raka pluća.

"On je bio jedan od najvećih, najvećih fudbalera zbog kojih su ljudi bili uzbuđeni. Publika je mnogo očekivala kada je Johan bio na terenu. U njegovoj glavi nije bilo negativnih misli. Volio je fudbal, volio je sport i volio je život. On je bio jedan od najvećih fudbalera koje sam ikada vidio, u istoj klasi kao Pele, Di Stefano i Maradona. Njegov način igre je potpuno promijenio fudbal, a taj uticaj se vidi i u današnjem fudbalu", rekao je Čarlton, prenijeli su britanski mediji.

Brojni bivši i sadašnji fudbaleri, sportske organizacije i savezi oprostili su se od Krojfa, a svjetski mediji prenose Krojfove izjave koje je davao tokom karijere, igračke i trenerske.

"Ako ne možeš da pobijediš, pobrini se da ne izgubiš", rekao je Krojf.

"Da sam želio da razumiješ, objasnio bih ti bolje", rekao je svojevremeno bivši trener Barselone.

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino rekao je da je Krojf zauvijek obilježio fudbal.

"On je bio izvanredan fudbaler, jedan od najboljih koje je svijet video. Simbol elegantne igre. Inspiracija, izvor divljenja navijača. Zauvijek je obilježio fudbalsku istoriju", rekao je on.

Bivši holandski reprezentativac Ronald de Bur rekao je da je Krojf najbolji fudbaler kojeg je imala ta zemlja, a od bivšeg fudbalera Ajaksa oprostio se i holandski kralj Vilem-Aleksander.

"Holandija je izgubila jedinstvenu i genijalnu zvezdu koja je sportu dala novo lice. On je bio ikona Holandije", naveo je kralj Vilem-Aleksander.

Legendarni njemački fudbaler Franc Bekenbauer rekao je da mu je teško što se oprašta od Krojfa.

"Šokiran sam. On nije bio samo moj dobar prijatelj, bio mi je kao brat", rekao je Bekenbauer, koji je igrao protiv Krojfa u finalu Svjetskog prvenstva 1974. godine, u kome je Zapadna Njemačka pobijedila Holandiju sa 2:1.

Holandski premijer Mark Rut rekao je da je po Krojfu cio svijet znao Holandiju, dok je ministarka sporta Edit Šipers podsjetila na veliki optimizam Krojfa tokom liječenja teške bolesti.

"Znali smo da je bio bolestan, ali bio je optimista i spreman za borbu. On nije bio samo najbolji fudbaler na svijetu već i sjajan analitičar. Krojf je mogao drugačije da vidi stvari i da iskaže mišljenje kojeg se vi nikada ne biste sjetili", rekla je Šipersova.

Trener Sautemptona, Holanđanin Ronald Kuman, igrao je za Barselonu kada je trener bio Krojf.

"Duboko me je pogodila smrt dobrog prijatelja i najboljeg trenera u mojoj karijeri. Hvala ti na svemu. Uvijek ćeš biti u našim srcima", rekao je Kuman.

Bivši brazilski reprezentativac Romario rekao je da je privilegovan što je imao priliku da radi sa Krojfom u Barseloni.

"On je bio, bez sumnje, najbolji trener koga sam ikada imao. Zauvijek će ostati u meni sve što me je naučio. Znao je bolje nego iko kako da iskoristi ono što svaki član ekipe radi najbolje i znao je da je moja najbolja vještina da postižem golove", rekao je Romario.

Bonus video: