Tumbini plusevi u novom minusu

Fudbaleri Crne Gore su prvi put od obnavljanja državnosti vezali četiri poraza, mada su po prikazanom zaslužili bar remi
97 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2016. 22:59h

Prvijenac Ljubiše Tumbakovića na klupi crnogorske reprezentacije protekao je u znaku broja 4 - na debiju četvrtog selektora, bez najjačeg četverca (Vučinić i Savić zbog povreda preskočili akciju, dok su roviti Jovetić i Baša utakmicu odgledali sa klupe), „sokoli” su u Atini četvrtim uzastopnim porazom okončali kontrolni meč sa Grčkom (2:1).

Po strani nova nula, određeni pomak u odnosu na prethodna izdanja je bio primjetan.

Prije svega u stavu - u duelu sa selekcijom koja je, slično crnogorskoj, podbacila u kvalifikacijama za Euro, „sokoli” su bili kadri da poslije mlakog prvog dijela reaguju na vođstvo rivala, vrate se iz rezultatskog minusa i makar 40 minuta nametnu kao bolji tim. Ipak, za nešto više, nedostajala je jača doza koktela otresitosti, samopouzdanja, rutine. I igračke klase, koju će sa sobom donijeti Vučinić i Jovetić.

Ovako, kao prvi korak u obnovi i osvježavanju selekcije, ishod susreta u Pireju djeluje očekivano u svjetlu činjenice da najikusniji igrači „helena” Torosidis (79) i Papastatopulos (62) imaju u nogama više reprezentativnih mečeva nego kompletna startna postava Tumbakovićevog tima (103)...

Mijatović čuvar nule u prvom dijelu

Na novom početku nisu se mogle izbjeći neke od starih boljki „sokola”. Nastojanje da se kratkim dodavanjima, bez preskakanja igre, pokuša osvajati teren, nije bio adekvatan odgovor na visoki presing domaćih.

Zadnji vezni Vukčević i debitant Šćekić teško su iznosili loptu, a neuigrani štoperski par je već u prvih četvrt časa poklonio Helenima dvije šanse.

Najprije se Simić, poslije centaršuta sa lijeve strane, okliznuo u petercu, što je iznenadilo usamljenog Mitroglua (7), a zatim je Saveljić izgubio loptu u crvenoj zoni, ali je u obračunu sa Pecosom njegovu grešku ispravio golman Mijatović (14). U periodu kada su „sokoli” uspjeli da umire agresivne domaćine, čuvar mreže Bokelja sačuvao je nulu zaustavljajući pokušaj Mitroglua (34).

Na drugoj strani, nedovoljno odvažni u napadu, bez kreativnosti i čvrstine u duelima sa trojicom štopera rivala, „sokoli” su prvi put šutirali tek pet minuta prije odlaska na odmor - golman Karnezis nije imao posla, jer je Papastatopulos izblokirao pokušaj Mugoše.

Desetominutni golgeterski orkan u Pireju

Bilo je potrebno da Cavelas iz slobodnog udarca sa dvadesetak metara zatrese mrežu Mijatovića (54) da bi se na stadionu Olimpijakosa dalo naslutiti šta od svojih igrača traži nekadašnji trener AEK-a.

Praktično po kretanju sa centra, uporni kapiten Bećiraj je pobjegao odbrani domaćih i iznudio intervenciju Karnezisa. Iz drugog vezanog kornera, Vukčević je oštro poslao loptu u peterac pogodivši glavu Tomaševića, koji je nadvisio rivale i zakucao (56).

Da je u sljedećem napadu rastrčani Mugoša sa distance pogodio okvir gola, onespokojeni Grci bi bili dotučeni...

Međutim, ofanzivni gard i visoko postavljena zona, kojima je Tumbakovićev tim zbunio Helene, (pre)skupo su plaćeni - Saveljić je zakasnio da postavi ofsajd zamku, a u situaciji „dva na jedan”, iako je logičnije bilo da proigra isturenog Mitroglua, sebični Karelis je ljevicom sam završio kontru (63)...

Možda od tog gola ne bi bilo ništa da 30-ak sekundi ranije nije suđen nepostojeći ofsajd Rodiću, koji je zaustavljen kada je krenuo sam na golmana. Samo minut poslije pogotka Karelisa, lopta je poslije šuta Mugoše prohujala pored lijeve stative, najavljujući mirniji period.

Inicijativa bez nagrade

Žestok desetominutni tempo, te serija izmjena, razblažili su igru. No, gosti su ostali aktivniji, odlučniji, prgaviji kad treba. Rezultatska nagrada je izostala - šutevima još jednog debitanta Raičevića (77) i Zverotića (79) falilo je preciznosti.

Poslije poraza od Luksemburga (0:1) i remija sa Turskom (0:0), Mihail Skibe dočekao je prvi trijumf na klupi Grčke, dok će Tumbaković novu priliku imati u utorak, kada na stadion pod Goricom dolazi Bjelorusija...

Galerija

Bonus video: