Hrvatska Vlada i HNS osudili govor mržnje tokom meča sa Izraelom

1 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2016. 17:08h

„Navijači“ ne prestaju da zagorčavaju život hrvatskoj fudbalskoj reprezentaciji.

Tokom sinoćnjeg prijateljskog meča sa Izraelom (2:0), „Gradskim vrtom“ u Osijeku u nekoliko navrata odjekivao je zlokobni poklič „Za dom spremni“.

(Pokliči se mogu čuti na 9:15)

Podsjetilo je to na 16. decembar 2013. kada je defanzivac „vatrenih“ Josip Šimunić na Maksimiru, nakon meča baraža sa Islandom, uzeo mikrofon i započeo „prozivanje“ sa ekstremnim dijelom gledalaca.

Zbog toga ga je Uefa kaznila sa 10 mečeva neigranja, čime je praktično okončana njegova reprezentativna karijera...

Hrvatski nogometni savez brzo se oglasio nakon meča u Osijeku.

„Atmosferu su narušili povici kojima nije mjesto na sportskim borilištima i uopšte u demokratskoj, modernoj i tolerantnoj Hrvatskoj kakvu svi priželjkujemo.

"HNS još jednom, osuđuje isticanje svih simbola i slogana koji veličaju totalitarističke režime, koji degradiraju demokratske vrijednosti i promovišu govor mržnje, diskriminaciju, rasizam ili vrijeđanje po bilo kojoj osnovi.”

U sličnom tonu, zvaničnim saopštenjem, javnosti se obratila i Vlada Republike Hrvatske.

„Osuđujemo svaki pokušaj degradacije dostignutih demokratskih vrijednosti, govor mržnje i vrijeđanje... U fragmentisanoj slici današnjice pozivamo na sve civilizacijske vrijednosti i standarde i osuđujemo svaki čin i sve oblike izražavanja koji promovišu ili podstiču govor mržnje i nesnošljivost.“

Zbog napadačkih izgreda tokom kvalifikacija za EURO, hrvatska reprezentacija je kažnjena oduzimanjem jednog boda i sa dva meča igranja pred praznim tribinama.

Bonus video: