Grbić: Svaki put kada dobijem poziv osjetim da sam na vrhuncu

Dva dana pred put u Atinu nedostajali su samo Nikola Vukčević i povrijeđeni Stefan Savić, koji treba da dođe u Podgoricu, ali gotovo sigurno neće biti u kombinaciji ni za meč sa Grcima, ni za duel protiv Bjelorusije pod Goricom 29. marta.
5 komentar(a)
Petar Grbić, Foto: Filip Roganović
Petar Grbić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 21.03.2016. 18:00h

Fudbalska reprezentacija Crne Gore odradila je drugi trening pred utakmicu sa Grčkom u Atini u četvrtak, a novi selektor Ljubiša Tumbaković se upoznao ili ponovo sreo sa Stevanom Jovetićem, Markom Bašom, Estebanom Saveljićem, Darkom Zorićem, Vladimirom Boljevićem, Stefanom Mugošom i debitantom Filipom Raičevićem, koji su se danas priključili pripremama.

Dva dana pred put u Atinu nedostajali su samo Nikola Vukčević i povrijeđeni Stefan Savić, koji treba da dođe u Podgoricu, ali gotovo sigurno neće biti u kombinaciji ni za meč sa Grcima, ni za duel protiv Bjelorusije pod Goricom 29. marta.

Samo četiri zajednička treninga pred prvu utakmicu nisu dovoljna čak ni da se novi selektor na pravi način upozna sa fudbalerima, a kamoli da se odmah vide revolucionarne promjene u igri crnogorske reprezentacije, koja skoro tri godine nije dobila ozbiljnijeg protivnika.

Zato bi duel na "Karaiskakisu" u Pireju, ali i meč sa Bjelorusima četiri dana kasnije, trebao da bude samo nagovještaj onoga što Tumbaković treba da donese nacionalnoj selekciji.

Rezultat neće biti mjerilo, ni u Atini, ni u Podgorici, pa čak ni u majskim prijateljskim mečevima pred septembarski početak kvalifikacija.

Reprezentacija Crne Gore je na nekoj vrsti novog početka, a na novom početku je i Petar Grbić. Napadač turskog Ahisara nije bio na spisku u cijelom prošlom ciklusu kvalifikacija, a njegov poziv je jedna od malobrojnih promjena na prvoj Tumbakovićevoj listi reprezentativaca.

"Presrećan sam što sam se vratio, uvijek sam isticao da mi je najveća čast da nosim dres reprezentacije. Svaki put kada sam dobijao poziv, u prošlosti ili sada, osjećao sam se kao da sam na vrhuncu karijere", kazao je Grbić.

Nekadašnji fudbaler Mogrena, Olimpijakosa i Partizana poznaje Ljubišu Tumbakovića.

"Upoznao sam ga u Partizanu u vrermenu kada je bio direktor, a i slušajući priče iz njegovog trenerskog perioda. Znajući njegov stil rada vjerujem da ćemo igrati ofanzivnije nego inače, na nama je da što prije pokušamo da usvojimo njegove metode rada. Za prvu utakmicu četiri treninga su vjerovatno premalo da bi se upoznali na pravi način, ali sve je to proces i najvažnije je da se dobro uigramo do početka kvalifikacija", dodaje 27-godišnji fudbaler.

Rezultat u Atini je bitan, ali atmosfera u reprezentaciji neće biti poljuljana ni u slučaju poraza, ističe Grbić.

"Rezultat je uvijek bitan, čak i na treningu, a ne na međunarodnoj zvaničnoj utakmici. Potrudićemo se svi da se odmah pokažemo novom selektoru i njemu olakšamo posao, ali šta god da bude, ovo je tek početak. Svaki put kada sam dolazio uvjerio sam se u to da je atmosfera u timu najjači segment ove reprezentacija i to neće ni za promil biti poljuljano čak i u slučaju poraza".

Grbić se oporavio od povrede koja ga je mučila neko vrijeme, i sada je opet spreman.

"Dobro sam počeo u novom klubu, onda me je povreda koljena malo usporila, sada sam se vratio na pravi način i ponovo sam u ritmu. Ako dobijem priliku protiv Grčke, nastojaću da odigram što bolje", zaključio je Petar Grbić.

Reprezentacija će sjutra (utorak) trenirati prije podne, a let za Atinu planiran je u srijedu ujutru.

Grci su defanzivom osvojili čak i Evropsko prvenstvo

Petar Grbić poznaje Grke - 2011. godine je u spektakularnom transferu iz Mogrena prešao pravo u Olimpijakos, a igrao je i u Levadijakosu na pozajmici.

"Mnogo mi je drago što ćemo igrati baš na "Karaiskakisu", koji je stadion Olimpijakosa. Grci su dobar i pomalo specifičan protivnik, reprezentacija čija se igra temelji na odbrani. U pitanju je selekcija koja je čak i osvojila Evropsko prvenstvo uz pomoć defanzive. Sada su u nekom prelaznom periodu pošto su loše igrali u prošlom ciklusu kvalifikacija, i oni imaju novog selektora, ali u svakom slučaju čeka nas ozbiljan protivnik i izuzetno jak test", kazao je Grbić.

Jovetić trenirao odvojeno

Stevan Jovetić je došao povrijeđen na pripreme reprezentacije, a današnji trening je odradio odvojeno, zajedno sa Bašom i Nemanjom Nikolićem.

Jovetić ima mišićni problem, daleko je od prvog tima Intera, ali bi mogao da nastupi u meču protiv Bjelorusije u utorak u Podgorici.

"Jovetić bi trebalo da bude na raspolaganju za Bjelorusiju. Prije svega, moraće, naravno, da obavi konsultacije i preglede sa našim ljekarskim timom", kazao je u nedjeju Tumbaković.

Bonus video: