Tumbaković: Svaki problem može da se riješi

10 komentar(a)
Ljubiša Tumbaković, Foto: Savo Prelević
Ljubiša Tumbaković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.03.2016. 18:54h

Ljubiša Tumbaković je obukao trenerku sa crnogorskim grubom, zasukao rukave i krenuo u novi izazov, pod radnim nazivom - proces oporavka reprezentacije Crne Gore.

Kao i svaki oporavak, i ovaj će biti težak, a mogao bi i da traje dugo, nakon skoro tri godine kriznog perioda, u kojem je Crna Gora u takmičarskim mečevima pobijedila samo San Marino, Moldaviju i Lihtenštajn, a devet mečeva sa Engleskom, Poljskom, Ukrajinom, Austrijom, Rusijom i Švedskom osvojila samo dva boda.

Tumbakovićev prvi test mogućnosti nacionalnog tima je duel sa Grčkom, u četvrtak u Atini. Biće to utakmica fudbalskog upoznavanja, nakon što Tumbaković i njegovi izabranici odrade pet zajedničkih treninga.

Prvi je odradio sa 13 igrača, od kojih su tri golmana, s tim da su pripreme trajale tokom cijelog dana...

"Imali smo sastanke i razgovore sa igračima koji su došli prvog dana, imaćemo ih i u ponedjeljak prije treninga. Utisci su pozitivni, nešto novo uvijek je interesantno. Imam veliku energiju, koju bi trebalo da presenem na igrače. Vjerujem da će tako i biti, a to zavisi od našeg zajedničkog rada, pristupa, razgovora... Optimista sam, očekujem da će se naš međusobni odnos razvijati iz dana u dan", rekao je Tumbaković.

Novi selektor sa saradnicima je, kako kaže, temeljno analizirao mečeve Crne Gore, sa svih aspekata.

"Zapazili smo i dobre i loše strane, što je normalno. Imamo i prenijećemo ideju i preporuke igračima kako bi trebalo da se razvijamo i u kom pravcu da idemo kao tim", naglasio je Tumbaković.

Prvi put u karijeri Tumbaković radi selektorski posao, znatno drugačiji od trenerskog, svakodnevnoj...

"Jasna je razlika u radu. U situaciji kada imamo pet do osam dana zajedničkog rada, i kada nemamo vremena da napravimo sve korekcije, naša greška se svodi na minimum. Volio bih da nemamo grešaka, ni kada je u pitanju selekcija igrača, ni po pitanju ideje kako tim treba da igra, odnosno kako da pojedinačni učinak bude najveći shodno kvalitetima igrača", rekao je Tumbaković.

Bez obzira kako se završe prve test utakmice, sa Grčkom i Bjelorusijom, selektor je naglasio da ga teško šta može poremetiti u planovima i "skicama" kako bi njegov tim trebalo da izgleda na terenu i kako bi trebalo da dođe do pozitivnog rezultata.

"Imam stav po pitanju filozofije fudbala i ponovio sam ga više puta. Minimalno ću da odstupam, a to će zavisti od toga na koje ću igrače moći da računam. Nećemo tražiti alibi u eventualnom odsustvu igrača, pažnja će uvijek biti na onima koji su tu, na potencijal koji imamo", rekao je Tumbaković.

Na kraju je, posredno, uputio optimističku poruku, u odgovoru na pitanje da li reprezentacija ima problem na lijevom beku:

"Nemamo problem, a svaki problem može da se riješi. Svaku poziciju možemo da zatvorimo rasporedom igrača i kroz igru. Sve može da se riješi kada se izvuče maksimum iz kvaliteta pojedinaca", zaključio je Tumbaković.

Savić vjerovatno ne igra, Jovetić možda protiv Bjelorusije

Dvije trenutno prve zvijezde nacionalnog tima - Stevan Jovetić i Stefan Savić - dolaze na okupljanje reprezentacije, ali u različitom zdravstvenom stanju.

"Obojica stižu. Savić vjerovatno neće biti spreman ni za jedan meč, dok bi Jovetić, prema posljednjim informacijama, trebalo da bude na raspolaganju za Bjelorusiju. Prije svega, moraće, naravno, da obavi konsultacije i preglede sa našim ljekarskim timom", kazao je Tumbaković.

Prvi trening, laganog inteziteta, odradili su trojica golmana Poleksić, Petković i Mijatović, te Bećiraj, Marušić, Tomašević, Rodić, Simić, Nikolić i Grbić, kao i naknadno pozvani igrači iz domaće lige - Radunović, Šćekić i Šofranac.

Bonus video: