Barselona sa Atletikom, PSŽ protiv Sitija, Real ide u Njemačku

Bajern izraziti favorit protiv Benfike. Prve utakmice na programu 5. i 6. aprila, revanši su sedam dana kasnije
0 komentar(a)
Žrijeb, Foto: Beta-AP
Žrijeb, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 18.03.2016. 11:26h

Žrijeb četvrtfinalnih parova Lige šampiona nije bio dirigovan, ali kao da jeste - kuglice su razdvojile glavne favorite za osvajanje pehara, ujedno i promovisale jasne favorite za prolazak u polufinale!

A favoriti su - Real protiv Volfsburga, Bajern protiv Benfike, Barselona protiv Atletika, kao i Pari Sen Žermen protiv Mančester sitija, doduše ne tako izraziti.

Ako se u četvrtfinalnim dvomečima ne dogodi neko iznenađenje, u polufinalu bi mogla da se nađu četiri najveća kandidata za osvajanje pehara, vjerovatno i četiri najbolja evropska tima - Barselona, Bajern, Real Madrid i PSŽ.

Prva utakmice četvrtfinala igraju se 5. i 6. aprila, revanši su sedmicu kasnije.

Barsa sanja slatku osvetu

Barselona - Atletiko je jedini par iz iste zemlje, repriza četvrtfinala 2013. godine. "Kolćonerosi" su tada iznenadili velikog protivnika i nakon 1:1 na "Kamp Nou" slavili sa 1:0 u revanšu, prošli u polufinale, kasnije i u finale, gdje su ih minuti dijelili od osvajanja Lige šampiona.

Tri godine kasnije, veliko je pitanje može li Atletiko da ponovi takav poduhvat. Moćna Barselona Luisa Enrikea, jedan od najboljih timova u istoriji fudbala, želi da postane prva ekipa moderne ere sa dva uzastopna trofeja Lige šampiona, a rival iz Madrida je samo usputna stanica.

Upravo zbog eliminacije 2013, motiv Mesija i drugova trebalo bi da bude još veći.

"Ovo je sve osim dobar žrijeb. Nijedna ekipa u Evropi se ne brani kao Atletiko, zato nas čeka težak posao", kazao je član uprave Barselone Havijer Bordas.

U Atletiku, naravno, imaju još manje razloga za zadovoljstvo.

"Dobro se poznajemo, tajni nema, ne treba trošiti riječi o potencijalu Barselone, aktuelnog pobjednika Lige šampiona i naše lige. U pitanju je jedna od najboljih ekipa na svijetu, sa briljantnim fudbalerima, ali mi kao i uvijek želimo da damo maksimum i nadamo se da možemo da prođemo u polufinale", kazao je sportski direktor Atletika Hose Luis Kaminero.

Real posljednjih godina obično dobro prolazi na žrijebu parova četvrtfinala, tako je bilo i ovoga puta - rival ekipe Zinedina Zidana je Volfsburg. Iako imaju opasan tim, "vukove" su svi priželjkivali, a Real je dobio tri posljednja dvomeča u Ligi šampiona protiv njemačkih klubova (Bajern, Šalke i Borusija Dortmund).

"Imamo šansu da na najvećoj mogućoj sceni pokažemo koliko smo dobri. Ako budemo na 100 odsto svojih kapaciteta, ko zna, možda i iznenadimo", kazao je trener Volfsburga Diter Heking.

Dobro je prošao i Bajern, koji je izvukao Benfiku. Bavarci su dobili četiri od posljednjih pet duela sa "orlovima", posljednji put 1995. godine. Prošle godine u četvrtfinalu, najveći njemački klub je u revanšu četvrtfinala pregazio velikog rivala Benfike iz portugalske lige, ekipu Porta - bilo je 6:1.

"Dobro ćemo analizirati Benfiku, ali i prije toga znamo da ne smijemo da ih potcijenimo", kaže vezista Bajerna Ćabi Alonso.

PSŽ - Siti, duel arapskih petrodolara

Pari Sen Žermen - Mančester siti je najujednačeniji par četvrtfinala, iako "sveci" igraju mnogo bolje od "građana" ove sezone, samim tim im i pripada uloga favorita.

Za dvije ekipe je zajedničko to što su im vlasnici arapsli šeici, kao i činjenica da još nisu igrali polufinale Lige šampiona. Dakle, kod god prođe, pisaće se istorija...

"Sve ekipe u osmini finala su podjednakog kvaliteta, osim možda Barselone koja se izdvaja. Pari Sen Žermen je jedan od najboljih evropskih klubova, eliminisao je Čelsi, ali mi ćemo čekati našu šansu. Dobro je što igramo revanš kod kuće", riječi su odlazećeg trenera Sitija Manuela Pelegrinija.

Parovi:

Volfsburg - Real Madrid

Bajern - Benfika

Barselona - Atletiko Madrid

PSŽ - Mančester siti

Bonus video: