Savićević: Veliki je problem što klubovi ne brinu o mlađim selekcijama

Magazin „Fer igra” izdaje Sindikat profesionalnih fudbalera CG
13 komentar(a)
Savićević, Foto: Boris Pejović
Savićević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.03.2016. 10:16h

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević kazao je u intervjuu za magazin „Fer igra“, koji izdaje Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG) da je najveći problem crnogorskog fudbala loša infrastruktura, kao i to što „većinu klubova u Crnoj Gori uopšte ne interesuju mlađe kategorije“.

"Najveći problem u crnogorskom fudbalu jeste loša infrastruktura. Takođe, podjednako veliki problem predstavlja izostanak ulaganja u mlađe katerogije. Većinu klubova u Crnoj Gori uopšte ne interesuju mlađe selekcije. Savez je obavezao klubove Prve i Druge lige da imaju mlađe selekcije u našim stalnim takmičenjima, čime smo pokušali da poboljšamo situaciju na tom planu. Ipak, klubovi su i dalje koncentrisani samo na prve timove i misle da rezultati prvih timova predstavljaju crnogorski fudbal, što je veliki problem, jer se zanemaruju mlađe kategorije i rad sa njima". kazao je Savićević.

On je najavio promjenu sistema takmičenja u Prvoj crnogorskoj Telekom fudbalskoj ligi, te da bi detalji trebalo da budu poznati nakon sjednice Izvršnog odbora u aprilu.

"Cjelokupna situacija, ekonomska i finansijska prije svega, dovela je do toga da klubovi ne ulažu ništa u infrastrukturu, da veoma mali broj klubova zadovoljava minimum standarda za neka nižerazredna takmičenja u ostalim evropskim državama... Zbog toga pripremamo novi sistema takmičenja koji ćemo predstaviti u narednom periodu. Ne bih obrazlagao šta će i kako biti, ali sigurno je da ćemo krenuti u smanjenje broja klubova u Prvoj i Drugoj ligi. Predložićemo i reformu omladinske i kadetske ligi, jer smo i u tim takmičenjima vidjeli određene nedostatke i veliku razliku u kvalitetu između ekipa u vrhu i ostatka lige", naglasio je Savićević.

Od novog ciklusa nacionalnog tima, Savićević očekuje „bolje rezultate“ i da reprezentacija popravi rejting koji trenutno ima.

"Nadam se da će novi selektor donijeti nešto novo, jer bi svaka promjena u klubu i reprezentaciji trebala da se vidi. Očekujemo da se vrati pobjednička atmosfera i kult reprezentacije - kazao je Savićević. On je rekao da FSCG i Sindikat profesionalnih fudbalera imaju „dobar odnos“, jer imaju zajednički cilj - „što bolja saradnja sa svim učesnicima u fudbalu“.

"U vrijeme kada sam ja profesionalno igrao fudbal, nije postojao Sindikat i nismo bili zaštićeni na način na koji su današnji igrači zaštićeni preko FIFPro i njegovih nacionalnih ogranaka, što je veliki plus za profesionalce u fudbalu", zaključio je Savićević.

Bonus video: