Bavarska magija ili Alegrijev doktorat?

Derbi na „Alijanc areni” - Juve bez Dibale, Markizija i Kjelinija traži pobjedu protiv Bajerna (prvi meč 2:2). Barsa veliki favorit i u revanšu protiv Arsenala
0 komentar(a)
Pep Gvardiola, Foto: Reuters
Pep Gvardiola, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2016. 10:36h

Preko 60 minuta u prvoj utakmici osmine finala izgledalo je da je Bajern izmislio fudbal za Juventus i da nema dileme ko će proći među osam najboljih.

Posjed lopte, dva gola prednosti, dominaciju na oba dijela terena..., sve je to imao bavarski gigant u jednom trenutku na „Juventus areni”, a onda se za sekund promijenilo sve - Juve je prvo smanjio iz greške odbrane Njemaca, potom iz još jedne izjednačio i potpuno otvorio situaciju pred večerašnji revanš.

Rezultat 2:2 daje veće šanse Bajernu, a čini se da su one dodatno porasle nakon što je objavljeno da trener Juvea Masimilijano Alegri neće moći da računa na tri važna šrafa - Đorđa Kjelinija, Klaudija Markizija i Paula Dibalu.

"Sa njima ili bez njih Juve je dovoljno jak", rekao je Pep Gvardiola, koji je i dodao da nije siguran da će Arjen Roben biti spreman za utakmicu.

„Divim se Juveu”

„Dama” već drugu godinu zaredom pobija teorije da je tim koji pokazuje snagu samo u domaćim okvirima. Prošle godine je igrala finale Lige šampiona, utisak je da ove sezone igra još bolji fudbal nego tada, a sve je zasluga Maksa Alegrija, toliko osporavanog trenera na Apeninima, koji je uvijek znao kako da izađe kao pobjednik sa kritičarima, od kojih je najglasniji legendarni Arigo Saki. Ako eliminiše i

Bajern, bila bi to neka vrsta trenerskog doktorata 48-godišnjeg stručnjaka iz Livorna.

"Juve je velikan, ali nema problema da se brani poput provincijalske ekipe. Taj stil mi se ne dopada, ali zaista se divim Juveu i načinu na koji je spreman da odbrani rezultat sa osam ili devet igrača na svojoj polovini", rekao je Gvardiola, a onda istakao:

"Juve igra katenaćo? Ne, nema šanse, jer uvijek u timu ima veliki broj igrača koji obožavaju da ide naprijed. Imate primjer defanzivaca kakvi su Barzalji i Bonući od kojih počinje napad Juvea. Antonio Konte je to pokrenuo, a Alegri nastavio", istakao je Gvardiola.

Dvije godine zaredom Gvardiola je sa Bajernom stizao do polufinala, kobni su bili prvo Real Madrid, pa Barselona... Sada vjerovatno ništa sem evropskog trofeja ne bi zadovoljilo nikog u Minhenu u sezoni koja će biti posljednja za Katalonca na klupi tima sa „Alijanc arene”.

"Ako sada ispadnemo, biće to neuspjeh i neće nam biti lako nekoliko dana. Ako prođemo, već od sjutra ćemo se okrenuti narednim rivalima. Tako je u velikim klubovima, nemate vremena da mislite o posljedicama, već samo kako da pobijedite u prvom narednom susretu. Da li moramo da osvojimo Ligu šampiona? Od prvog dana kada sam došao to nam je cilj, ali nismo još ni u četvrtfinalu", rekao je Gvardiola.

Alegri zna da Juve nije daleko od četvrtfinala, ali samo pod uslovom ako odigra perfektnu utakmicu.

"Ne treba da mislimo na rezultat i na to šta nam donosi četvrtfinale. Protiv Bajerna morate da budete opušteni i lucidni. Treba ma velika utakmica", istakao je Alegri.

Barsa potvrđuje prolaz

Ako se u Minhenu očekuje neizvjestan revanš, onda je valjda u Barseloni sve drugačije - „blaugrana” dočekuje Arsenal nakon sigurnih 2:0 iz Londona.

Arsenalove šanse na „Nou kampu” nisu velike ako Barsa nastavi u ritmu u kojem igra već mjesecima, a nije izgubila već 37 mečeva u svim takmičenjima.

"Rezultat iz prve utakmice govori da smo u velikoj prednosti. Ipak, nije sve tako idealno, neke stvari mogu brzo da se promijene, zato je neophodno da budemo oprezni. Moramo da umanjimo kvalitet Mesuta Ozila i Aleksisa Sančesa", rekao je Luis Enrike.

Arsenalu su ostali samo Liga šampiona i Premijer liga, nakon što je u nedjelju eliminisan iz FA kupa, takmičenja koje je osvajao posljednje dvije godine.

"U teškoj smo situaciji pred revanš, ali rival kakav je Barsa nas motiviše da probamo da nemoguće učinimo mogućim", rekao je Arsen Venger, koji je posljednjih dana pred neviđenim pritiskom nakon što su navijači javno digli glas za njegovu smjenu.

Bonus video: