Francuzi slave titulu prvaka svijeta, 15. jula u Moskvi, Foto: Beta-AP

Iz Rusije s ljubavlju i Madrida s lovorikama

Događaji koji su obilježili fudbalsku 2018. godinu uglavom su bili vezani za Rusiju, koja je bila domaćin grandioznog Svjetskog prvenstva, ali posredno i neposredno i za prijestonicu Španije, koja je dala pobjednika Lige šampiona, ispratila Ronalda i Zidana, gdje dobijen šampion Južne Amerike...
320 pregleda 0 komentar(a)
Francuzi slave titulu prvaka svijeta, 15. jula u Moskvi, Foto: Beta-AP
Francuzi slave titulu prvaka svijeta, 15. jula u Moskvi, Foto: Beta-AP

Kao i svaka mundijalska, 2018. godina obilovala spektakularnim fudbalskim događajima. Neki će ostati upisani i u same anale najpopularnije igre. Izdvajamo 11 događaja u svijetu fudbala po kojima će se pamtiti 2018.

”MARSELJEZA” U MOSKVI

Francuzi su 15. jula u Moskvi, na grandioznoj sceni moskovskog stadiona „Lužnjiki”, osvojili drugu titulu svjetskog prvaka, pobjedom nad Hrvatskom 4:2.

Finale je bilo spektakularno, kao i cijeli Mundijal - golovi, preokreti, uzbuđenja, upotreba VAR tehnologije.

„Trikolori” su se drugom mundijalskom krunom izjednačili sa Argentinom i Urugvajem, koji su takođe po dva puta bili prvaci svijeta, ispred Engleske i Španije, koji imaju po jednu „zvjezdicu”. Neprikosnoveni su i dalje Brazilci (pet), kao i Italijani i Njemci - po četiri. Selektor Francuza Didije Dešan postao je tek treći čovjek u istoriji koji je osvojio titulu svjetskog prvaka kao igrač i kao selektor, nakon Njemca Franca Bekenbauera i Brazilca Marija Loba Zagala.

Na terenu, Grizman, Mbape, Pogba, Varan, Umtiti i ostala plejada francuskih asova pošla je stopama slavne generacije Zidana, Anrija, Trezegea i drugih vedeta, koji su 1998. godine u Parizu donijeli „trikolorima” prvi titulu.

Kilijan MbapeZablistao na Mundijalu: Kilijan Mbape

Tačno u 19.56 sati po moskovskom vremenu, 15. jula 2018, argentinski sudija Nestor Pintana dao je znak za početak velikog slavlja 10-ak hiljada francuskih navijača u Moskvi, te neuporedivo više na Jelisejskim poljima u Parizu.

Jak pljusak koji se sručio na Moskvu prilikom ceremonije dodjele pehara, „okupavši” jednu predsjednicu i dva predsjednika država, te brojne Fifine zvaničnike, pamtiće se kao još jedna nezaboravna scena spektakularnog Mundijala pod ruskim nebom.

FUDBAL JE PRAVEDNIJA IGRA

Video tehnologija kao pomoć sudiji koristila se i prije Svjetskog prvenstva, u italijanskoj Seriji A i njemačkoj Bundesligi.

Dugo je Fifa testirala VAR, između ostalog i na svojim takmičenjima (Kup konfederacija, SP za klubove), da bi u martu 2018. u Bogoti donijela istorijsku odlulu - video tehnologija koristiće se na sva 64 meča Mundijala.

VAR je u Rusiji donio pravu revoluciju, pa je samo tokom mečeva grupne faze dosuđeno sedam penala nakon pregledavanja video-snimaka, priznata su dva, a poništena dva gola. Šef sudijske komisije Fife Pjerluiđi Kolina iznio je procenat od 99,3 odsto uspješnosti donešenih odluka putem VAR-a, što je „blizu savšenstva”.

I Španci su u svom nacionalnom prvenstvu nakon Mundijala počeli da koriste VAR, video-tehnologija će od februara biti u upotrebi na mečevima nokaut faze Lige šampiona, a od naredne sezone i u engleskoj Premijer ligi. Uskoro, nijedan veliki fudbalskih događaj neće moći da se zamisli bez video-tehnologije.

”DIJETE RATA” NA KROVU SVIJETA

Hrvat Luka Modrić obilježio je 2018. godinu, pokupivši sva najvažnija individualna priznanja - izabran je za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva, za najboljeg igrača Evrope u izboru Uefe, za najboljeg igrača svijeta u izboru Fife... Najveća kruna stigla je u decembru, kada je 33-godišnji Zadranin dobio najveće pojedinačno priznanje u fudbalu, Zlatnu loptu „Frans fudbala”.

Luka ModrićNajbolji igrač na svijetu: Luka Modrić

Luka Modrić je „dijete rata”, njegov životni, a i fudbalski put, bio je posut trnjem, još od teškog djetinjstva izbjeglice u Zadru, usred rata koji je početkom 90-ih buktio na Balkanu... Preko zagrebačkog Dinama, pozajmica u Zrinjskom i Interu i Zaprešića, ovaj omaleni virtouz se probio do Totenhema, a onda u Real Madridu dotakao zvijezde - čak četiri titule Lige šampiona osvojio je u dresu „kraljevskog kluba”.

Prvi je igrač sa ovih prostora koji je izabran za najboljeg na svijetu.

PAD IMPERIJE

Od svjetskog prvaka, do nižeg ranga takmičenja - tako bi mogao da se opiše put reprezentacije Njemačke u 2018.

„Elf” je počeo godinu kao svjetski prvak, završio je ispadanjem u B Ligu nacija, u novoformiranom takmičenju Uefe.

NjemačkaPrizemljenje: Reprezentativci Njemačke

Selekcija Joakima Leva senzacionalno je na Mundijalu u Rusiji eliminisana u grupnoj fazi - na mečevima sa Švedskom, Meksikom i Južnom Korejom ostvarila je samo jednu pobjedu, uz dva poraza.

Nakon Mundijala, nekadašnjeg svjetskog prvaka uzdrmala je i „afera Ozil” - dugogodišnji njemački reprezentativac turskog porijekla pričao je o rasizmu i podjeli na “prave” Njemce i imigrante, što je po njemu bio i jedan od uzroka debakla na SP.

Uslijedila je Liga nacija, gdje su Njemci bili slabiji od Francuske i Holandije. Lev je, uprkos svemu, dobio podršku Saveza da nastavi posao...

ŠPANSKA TELENOVELA

Stvari koje su se u predvečerje Mundijala u Rusiji dogodile u taboru jedne od najboljih reprezentacija na svijetu više odgovaraju kakvom vašarištu, a bile bi previše i za neki lokalni fudbalski klub...

Samo dva dana uoči početka početka Svjetskog prvenstva Real Madrid je izvršio „državni udar” - preoteo je trenera nacionalnoj selekciji.

Žulen Lopetegi promovisan je u novog trenera aktuelnog osvačaja Lige šampiona, iako je imao važeći ugovor sa Fudbalskim savezom.

Reakcija predsjednika Saveza Luisa Rubijalesa bila je munjevita - tek što je svanulo naredno jutro, Lopetegi je dobio otkaz na mjestu selektora Španije, dan uoči početka Mundijala, a reprezentaciju je preuzeo tehnički direktor Fernando Jero.

Epilog „vašara” - Španci su elimininsani u osmini finala, od domaćina Rusije, nakon traljavih igara u grupi, Lopetegi je ostao samo tri mjeseca u Realu, jer je dobio otkaz nakon očajnog početka sezone.

STOTKA KOJA JE ZAPANJILA ENGLESKU

Ne pamti se kada je prvenstvo Engleske bila takva „jednosmjerna ulica”.

Mančester siti je nizao pobjedu za pobjedom, već u septembru je napravio veliku razliku na vrhu, rušio rekord za rekordom. Iako ne teoretski, prvenstvo je u praksi bilo odlučeno i prije početka 2018. godine.

Fudbalska revolucija Pepa Gvardiole konačno je zapljusnula i engleske obale. Siti je igrao čudesan fudbal, kao malo ko ranije u Premijer ligi.

Na kraju i rekord, uz simboličnu brojku - 100 bodova osvojio je novi šampion Engleske...

TO MOŽE SAMO REAL

U mornoj eri fudbala to nikom nije uspjelo - govorilo se nakon titule prvaka Evrope Real Madrida 2017, druge uzastopne.

Šta reći nakon treće? Vjerovatno će proći mnogo, mnogo vremena dok neko ne ponovi takav podvig.

„Kraljevski klub” je 26. maja u Kijevu osvojio 13. pehar šampiona Evrope, treći uzastopni - niko ni približno nema takvu kolekciju najvećih trofeja.

Liverpul, sa Njemcom Karijusom na golu, koji je bio tragičarar finala (primio dva gola kakva se ne primaju na tom nivou) nije imao mnogo šanse, a heroj finala bio je Garet Bejl, koji je ušao sa klupe i postigao dva pogotka, od kojih je jedan (“makazicama”) bio možda i najljepši u finalima ikada... Na kraju, 3:1 za Madriđane.

HLADNOKRVNA OSTAVKA

Hvala i zbogom - poručio je Zinedin Zidan, trofejni trener Reala, samo pet dana nakon osvanja treće Lige šampiona u trećoj sezoni na klupi „kraljevskog kluba”.

Djelovalo je kao fudbalski zemljotres - malo je ko u istoriji otišao u takvim okolnostima, na vrhuncu slave.

- Tim mora da nastavi sa pobjedama i neuphodna mu je promjena, drugačiji rad. Osjećam da nisam adekvatna osoba za to, ne vidim da bi moja ekipa mogla da pobjeđuje sa mnom - hladnokrvno je poručio Zidan.

Zinedin Zidan, Kristijano RonaldoOsvojili još jednu Ligu šampiona, pa napustili Real: Ronaldo i Zidan

Sve je bilo uglađeno, kako i dolikuje najvećem klubu na svijetu - gazda Florentino Peres, koji je na konferenciji sjedio pored Zidana, zahvalio se Francuzu: - Ti si simbol svih uspjeha Reala.

Iza kulisa, kako su pisali španski mediji, rastanak, međutim, nije bio baš tako elegantan.

Zidan je, navodno, „odjavio” Peresu zbog neslaganja oko transfer-politike kluba.

CR7 OSVAJA NOVO TRŽIŠTE

Dok su svjetla pozornice obasjavala stadione u Rusiji, gdje su se iščekivale završene borbe na Svjetskom prvenstvu, na sunčanom Mediteranu, na Ronaldovoj jahti u Grčkoj, dogovoren je transfer decenije.

Jedan od dva najbolja fudbalera na svijetu u posljednjih 10 prešao je iz Reala u Juventus, u transferu vrijednom 100 miliona eura.

Iako su španski mediji mjesecima pisali o neslaganju Portugalca sa predsjednikom kluba, a nepoštovanju (ili nedovoljnom poštovanju) koje osjeća na Realovom dvoru, fudbalski svijet je ipak bio iznenađen kada je ugledao Ronalda u dresu Juventusa. Nakon Engleske (Mančester junajted), Španije (Real Madrid), Ronaldo je krenuo u osvajanje trećeg velikog fudbalskog „tržišta”. I dobro mu ide na početku...

”LE PROFESSEUR” REKAO ZBOGOM

U jutro, 20. aprila, na sajtu Arsenala osvanula je ne baš uobičajena vijest - trener Arsen Venger napustiće klub na kraju sezone.

Arsen VengerVeličanstven oproštaj od Arsenala: Arsen Venger

Bio je to kraj jedne ere, koja je trajala više od dvije decenije. Popularni Profesor imao je promjenjive rezultate na klupi - fenomenalne na početku dugačkog mandata, sve slabije kako se bližio kraj, ali je njegov uticaj na engleski, evropski i svjetski fudbal bio nemjerljiv. Zato su mu se klanjali i oni koji su posljednjih godina željeli da mu vide leđa, čak i među navijačima Arsenala. Najlepši ispraćaj dobio je od najvećih rivala, u maju je uz ovacije prepunog Old traforda primio pehar na kojem je ugravirano: “Arsenu Vengeru predali ser Aleks Ferguson i Žoze Murinjo u ime Mančester junajteda, u znak priznanja za njegovu službu i uspjehe u Arsenalu od 1996. do 2018”.

RIVER - BOKA, ZA KRAJ

Djeca su u Argentini prodavala igračke preko interneta da bi sakupila novac za ulaznicu, a bilo je i mnogo strašnijih stvari - jedan navijač zapalio je kuću drugoga, samo zbog toga što navija za suparnički tim.

Možda, međutim, to i nisu toliko neuobičajene scene kada se sastanu River Plata i Boka juniors, a još kada igraju za titulu najboljeg tima u Južnoj Americi, i to prvi put u istoriji. Svijet, i ne samo sportski i fudbalski, bili su krajem novembra i početkom decembra zaokupirani pravom južnoameričkom „sapunicom”. Dva velika rivala iz Buenos Ajresa trebala su da se odbračunaju za titulu „apsolutnog” na svom kontinentu, ali se epilog dvomeča dobio preko Atlantika - u Evropi.

River PlataRiver je u Madridu osvojio Kopa Libertadores

Nakon 2:2 na Bokinoj „Bombonjeri” u prvoj utakmici, revanš na Riverovom

„Monumentalu” nije odigran, jer su navijači domaćih kamenovali autobus sa igračima gostiju na putu ka stadionu, a nekoliko fudbalera je i povrijeđeno.

Nakon mnogo peripetija odlučeno je da Buenos Ajres, Argentina, ali i cijela Južna Amerika nisu bezbjedni za odigravanje “utakmice vijeka”. U Madridu, na „Santjago Berbnabeuu”, u mnogo mirnijem ambijentu i u pravoj karnevalskoj atmosferi, River je pokazao da je bolji i nakon produžetaka u revanšu, koji je igrao daleko od kuće, slavio sa 3:1.

Bonus video: