Savićević najuspješniji klupski igrač u istoriji Balkana

Jedini igrač sa Balkana u 100 najboljih klupskih igrača svih vremena je crnogorski fudbaler Dejan Savićević, koji je sa 461 poen zauzeo 78. poziciju. Najbolji prema statistici L'ekipa je ikona Reala, Argentinac Alfredo di Stefano sa 1.296 poena
259 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Savićević, Foto: Www.tifomilan.it
Dejan Savićević, Foto: Www.tifomilan.it
Ažurirano: 05.03.2016. 11:39h

Prestižni francuski dnevnik L'ekip sataavio je llistu od 100 najboljih igrača u 60-godišnjoj istoriji evropskog elitnog klupskog takmičenja, koja je obilježena prošle godine. L'ekip navodi da je Top 100 najboljih klupskih igrača u istoriji sastavio na osnovu bodovanja lične i statiske ekipa za koje su fudbaleri igrali u Kupu šampiona i Ligi šampiona Evrope.

Jedini igrač sa Balkana u 100 najboljih klupskih igrača svih vremena je crnogorski fudbaler Dejan Savićević, koji je sa 461 poen zauzeo 78. poziciju. Najbolji prema statistici L'ekipa je ikona Reala, Argentinac Alfredo di Stefano sa 1.296 poena. Di Stefano je sa Realom osvojio pet titula prvaka Evrope a dva puta je izgubio finala.

Na drugom mjestu je Španac Fransisko Gento sa šest titula prvaka sa Realom, a trećem Italijan Paolo Maldini. Četvrtu i petu poziciju zauzimaju Leo Mesi i Kristijano Ronaldo.

Koliko je bilo teško probiti se na listi, potvrđuje podatak da na njoj nema Ruda Gulita, Hrista Stojičkova ili Predraga Mijatovića, a posljednje dvije pozicije zauzimaju Luis Figu (99) i Đanluiđi Bufon (100)!

"Obdaren nevjrovatnim driblingom i osjećajem da pasom rasturi protivničke odbrane, Crnogorac je 1991. godine u Bariju donio Crvenoj zvezdi titulu prvaka Kupa šampiona.Sljedeće sezone postpisao je za Milan i bio je zaštitni simbol u eri Kapelovog velikog Milana, i to zahvaljujući driblingu i magiji u lijevom stopalu. U finalu sa Barselonom (4:0) u Atini je 1994. godine osvojio Ligu šampiona sa Milanom, a treći gol Savićevića preko Zubizarete je bio raskošan pokušaj i taj gol bio je kao iz neke druge dimenzije. Savićević je mogao više, postigao je dubl u polufinalu Lige šampiona 1995. godine protiv PSŽ-a (1:0, 2:0), ali ga je povreda spriječila da nastupi u finalu koje je Milan izgubio od Ajaksa sa 1:0. Savićević je karijeru završio u bečkom Rapidu", navodi L'ekip u obrazloženju izbora.

Bonus video: