Ligu šampiona zamijenite VREĆOM PREPUNOM NOVCA

Amerikanci otvoreno krenuli u preuzimanje elitnog evropskog fudbalskog takmičenja u kojem će biti mjesta samo za globalno popularne klubove
70 pregleda 7 komentar(a)
Lester, Foto: Reuters
Lester, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.03.2016. 10:03h

Predsjednik "Relevant sporta", američke kompanije koja organizuje ljetnji turnir "Internacionalni kup šampiona", Čarli Stilitano, otvoreno je krenuo u napad na preuzimanje evropskog elitnog fudbala. On ne krije da želi da rekonstruiše sadašnju Ligu šampiona, takmičenjem najpopularnijih fudbalskih klubova. On je o tome otvoreno govorio za prestižni britanski "Gardijan".

"Mi smo već imali razgovore sa Uefom, jer je Evropsku kuća fudbala zainteresovao naš ljetnji Kup. Uefa želi da se uključi u organizaciju tog fudbalskog događaja. Mi ne krijemo da želimo da napravimo novi sistem takmičenja, koji bi mogao da se nazove i prepuna vreća novca, zbog nevjerovatne popularnosti fudbala u svijetu. Koji klub ima veću težinu, Lester ili Mančester junajted. Ligu šampiona sa PSV-om i Gentom je jako zanimljivo gledati samo ako nijeste navijač Mančestere junajteda, Liverpula, Čelsija... Ne kažem da ti timovi treba da imaju vječito pravo na učešće, ali ne treba zanemariti ni dugogodišnji spor uređenja američkih liga i evrospke tradicije. Slažem se da sastav lige koji omogućava promociju u najveći rang ili ispadanje, ima veliku draž. Ipak, argumenti su na strani zatvorenih liga", naglasio je Stilitano.

On je već obavio razgovore sa brojnim fudbalskim gigantima oko ućešća na "Internacionalnom kupu šampiona", koji planira da 2016. godine održi u Kini, Australiji i SAD.

"To možda zvuči arogantno, ali kada pogledate na spisak klubova predstojećeg ljetnjeg Kupa, onda se morate zapitati je li stvarno Liga šampiona takmičenje sa Gentom, PSV-om i drugim manjim klubovima, ili je to turnir na kojem sigurno učestvuju Mančester siti, Juventus, Totenhem, Atletiko. Klubovi i Uefa mogu mojim formatom elitnog takmičenja zaraditi neuporedivo više novca, može privući i nove sponzore, a moja kompanija je upotpunosti usredsređena u stavranje takmičenja koje može promijeniti istoriju", zaključio je Stilitano, čija kompanija "Internacionalni kup šampiona" organizuje od 2013. godine.

A Stilitano zaista ne sjedi skrštenih ruku, jer je tokom ove sedmice obavio razgovore sa upravama Mačester junajteda, Čelsija, Liverpula i Arsenala, ali nije želio da otkrije rezultate pregovora.

Da će biti otpora i ne tako novoj ideji Stilitana, potvrdila su i brojna reagovanja. Jedno od prvih iz redova neočekivanog lidera Premijer lige, Lestera.

"Ideja o Superligi može biti i da je dobra. Ali neka prvo veliki klubovi objasne sebi - zašto tako mali klub kakav je Lester, nastupa i igra bolje od nas. Ljudi moraju da razmišljaju i o drugom, a ne samo novcu. Navijači i fudbalska kultura su neuporedivo važniji od komercijalnih pitanja. Razumijem šta oni žele da naprave, ali o ovome što se dešava sada, treba da veliki klubovi krive sebe ako se ne izbore za elitno evropsko takmičenje. Za vodeće pozicije, Lester i Totenhem nijesu krivi što su manji klubovi, pa neka onda giganti krive sebe", naglasio je Klaudio Ranijeri, trener Lestera.

I Manuel Pelegrini nije za predlog Amera. Možda i zato što od ljeta neće biti na klupi Mančester sitija.

"Ne sviđa mi se ideja o Superligi najbogatijih klubova i smatram da je sadašnja Liga šampiona odlično rješenje. Klubovi iz različitih država bore se za nacionalne titule, koje su jako važne zbog učešća u Ligi šampiona. Osim toga u Južnoj Americi je propao pokušaj lige sa najvećim klubovima na tom kontinentu. U ovom formatu Lige šampiona stadioni su stalno popunjeni, a ja ne smatram da bi tako bilo u slučaju da neki klub ne zaslužuje učešće", istakao je Pelegrini.

Bonus video: