Sva Van Galova otkrića: Od Davidsa i Ćavija do Alabe i Rašforda

Jednu stvar, koju holandskom stručnjaku niko ne može da oduzme, je da je uvijek imao nos za talente i da se nije bojao da ih relativno mlade "gurne u vatru"
3 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2016. 12:56h

Fudbalski svijet i dalje ne prestaje da piše u superlativu o posljednjoj senzaciji sa Ostrva, Markusu Rašfordu.

Tinejdžer je i dalje glavna tema Premijer lige, ali on je samo jedan od brojnih, koje je lansirao holandski stručnjak, koji najvjerovatnije odbrojava posljednje dane na klupi "Crvenih đavola", Luj van Gal.

Jednu stvar, koju holandskom stručnjaku niko ne može da oduzme, je da je uvijek imao nos za talente i da se nije bojao da ih relativno mlade "gurne u vatru".

Van Gal je kroz cjelu svoju karijeru odgovoran za debije brojnih fudbalskih zvijezda.

Dok je trenirao Ajaks, 90-ih godina Holanđanin je Evropi ponudio igrače koji su obilježili cijelu jednu dekadu.

Tako su za "kopljanike" debitovali Klarens Sidorf, Nvanko Kanu, Patrik Klajvert, Edgar Davids.

U svom periodu na klupi Ajaksa, Van Gal je dao prvi šansu i sljedećim igračima: Mariju Melhiotu, Kiki Musampi, Deniju Landzatu, Nordinu Voteru. Oni nisu možda ista klasa, kao prethodno pomenuti igrači, ali su svakako kvalitetni fudbaleri.

Kada se ljudi osvrnu na Barseloninu fudblasku revoluciju, u posljednjoj deceniji koja je propratila i uspjeh Španije na najvećoj fudbalskoj smotri (osvojen Mundijal i dva evropska prvenstva), dva igrača su prvi sinonim za uspjeh, Ćavi i Andres Inijesta.

Oba igrača dobila su prvu šansu, kod lucidnog Holanđanina.

Tokom svog mandata u Barseloni, Van Gal je dao šansu i Karlos Pujolu i Viktor Valdesu.

Tokom svoje kampanje u AZ Alkmaru, koju je krunisao posljednje sezone i sa titulom u holandskoj ligi, Van Gal je dao šansu Džermejnu Lensu, Aronu Gunarsonu i Milošu Vejinoviću.

Dolaskom u Bajern Minhen, van Gal je odmah pošao na trening mlađih kategorija. Odatle je odmah doveo dva igrača, Davida Alabu i Holgera Badštubera. I dok je Alaba postao nezamjenljiv šraf u timu Bavaraca, Badštuber ima problem sa čestim povredama.

Van Gal često zna da kaže da je Bajernov trijumf pod palicom Jupa Hejkensa, zapravo njegov trijumf, jer je Hejkens preuzepo "gotov produkt" od njega.

Tako da fudbalskoj javnosti samo ostaje da se pita da li će Rašford, Andreas Pereira, Kameron Bortvik-Džekson, Pedi MeKneir ili Timoti Fosu Mensa doživjeti neku od karijera pomenutih Van Galovih pulena.

Galerija

Bonus video: