Je li Liverpul spreman za ključni korak ka tituli?

Mančester siti dočekuje lidera u meču u kojem je poraz praktično zabranjena riječ
1868 pregleda 0 komentar(a)
Klop i Gvardiola nikada nisu krili koliko se poštuju, Foto: Beta/AP
Klop i Gvardiola nikada nisu krili koliko se poštuju, Foto: Beta/AP

Tri decembarska poraza Mančester sitija učinila su da aktuelni šampion, ekipa za koju se vjerovalo da je gotovo nepobjediva u Engleskoj, odjednom izgubi tlo pod nogama i postane ranjiva.

Čelsi je najavio probleme za Pepa Gvardiolu, Kristal Palas i Lester ih otkrili do detalja, pa je 3. januar dan kada bi mnogo toga moglo da bude jasnije za sezonu “građana”.

Na redu je toliko čekani derbi - Siti večeras (21 sat) dočekuje Liverpul i ako izgubi imaće čak 10 bodova manje od lidera sa “Enfild rouda”.

"Biće teško, preteško za nas ako izgubimo. Ali, ne mislimo na taj način. Ja na ovaj meč vidim kao na šansu da okrenemo stvari u našu korist", rekao je Gvardiola.

Katalonac nije štedio komplimente na račun Liverpula, tima koji je od 20 mečeva pobijedio u 17, još nema poraz i primio je samo osam golova.

"Liverpul je u ovom trenutku najbolji tim u Evropi. Ima čvrstinu, drži isti nivo igre i vodi računa o svakom detalju. Znam da sada malo ko vjeruje da možemo da pobijedimo takvog protivnika, ali igrači i ja znamo da možemo. Priznajem, trenutno mi izgleda kao da možemo da izgubimo od svakog protivnika, ali i da ga pobijedimo", kaže Gvardiola.

Ne tako davno Siti je imao bod više od Liverpula na vrhu, ali poraz od Čelsija 8. decembra je promijenio mnogo toga. S druge strane, Liverpul je počeo da sve laganije dobija utakmice...

10 utakmica zaredom Mančester siti je primio makar gol. To je najgori niz u kojem “građani” nisu sačuvali mrežu još od 2015. godine

"Ovo je Premijer liga i sve je moguće, svaka utakmica je potencijalna nagazna mina. Sve što se dešavalo u prošlosti moramo da zaboravimo i da gledamo naprijed. Liverpul je moćan, ali smo ga prošle godine na ‘Etihadu’ dobili 5:0. Ipak, ne zaboravljamo da je to uz Mančester junajted najveći klub u Engleskoj", istakao je menadžer Sitija.

Gvardioli je Liverpul najbolji tim u Evropi u ovom trenutku, a Siti je za Jirgena Klopa - najbolji na planeti.

"Ovo je meč koji vrijedi šest bodova! Iako je imao problema, Siti je i dalje najbolji tim na planeti. Razlika od sedam bodova je velika, ali i nije. Šta bih rekao da mi imamo 10 bodova manje? Naravno, rekao bih da nije gotovo. Jer, i ne bi bilo... Tek je 3. januar. Potreban nam je perfektan meč, jer Siti je sigurno ekstra motivisan za ovu utakmicu. Zato, moji momci moraju da budu 100 odsto spremni", rekao je Klop, čija ekipa ima devet pobjeda zaredom u šampionatu.

Siti nije savladao Liverpul u posljednje četiri utakmice. Ove sezone je u oktobru na “Enfildu” bilo 0:0, kada su “građani” i bili bliži trijumfu (Rijad Marez je u finišu promašio penal).

Duel Bernarda Silve i Hendersona u oktobarskom derbiju na "Enfildu"

"To što još nismo poraženi ove sezone nije slučajnost. Pobjede i dobre igre su nam podizale samopouzdanje, ali protiv Sitija moramo i da budemo oprezni. Postoje utakmice u kojima baš i ne smijete da budete previše opušteni. Ovo je jedna od njih", dodao je Njemac.

Istorija govori da nijedan lider šampionata u Engleskoj koji je u novu godinu ušao sa sedam ili više bodova razlike nije izgubio u trci za titulu, ali istorija kaže i da “redsi” ne briljiraju u januaru - pobijedili su u samo pet od posljednjih 17 utakmica (uz pet remija i sedam poraza).

7 poraza ima Pep Gvardiola u direktnim duelima sa Jirgenom Klopom. Imali su 15 okršaja - Njemac je slavio u sedam, pet puta je bio bolji Katalonac, a tri su završena neriješeno. Gvardiola ni od jednog trenera u Evropi nije izgubio više utakmica nego od Klopa

Poketino: Ritam je paklen, ali borićemo se za titulu

Liverpul derbi dočekuje kao lider, Mančester siti je treći, a dijeli ih Totenhem.

Sparsi uz meč više imaju bod više od “građana” i djeluju kao tim koji ima kvalitet da i ove sezone bude konkurentan do kraja.

Totenhem je prije dvije noći lako savladao Kardif u Belsu golovima Kejna, Eriksena i Sona.

"Pokazali smo da je poraz od Volvsa incident. Raspored je ubitačan, imali smo četiri utakmice za 10 dana i patili smo", rekao je menadžer Maurisio Poketino.

O šansama za titulu je rekao: "Da bismo bili konkurentni moramo da imamo kontinuitet. To je ono što imaju Liverpul i Siti. Optimista sam, jer vidim tim koji raste i koji zna kako da se nosi sa pritiskom", istakao je Argentinac.

Bonus video: