Madridska fudbalska sapunica, 158. epizoda: ko ostaje jedini pratilac Barselone?

0 komentar(a)
Simeone Zidan, Foto: Marca
Simeone Zidan, Foto: Marca
Ažurirano: 26.02.2016. 20:08h

Na „Stadionu svjetlosti“ u Lisabonu 24. maja 2014. Real i Atletiko odlučivali su o evropskoj kruni. U finalu Lige šampiona, „kolčonerosi“ su vodili od 36. do trećeg minuta sudijske nadoknade, kada je Serhio Ramos odveo meč u produžetke i pokazao put „kraljevskom klubu“ do famozne „la desime“...

Nepune dvije godine kasnije, madridski timovi u subotu od 16 sati na Bernabeu boriće se ne za trofej, već za utješnu nagradu: ostanak u šampionskoj trci. Jer, jedini pravi pobjednik 158. „el derbi madrilena“ biće lider Barselona, koja sa osam bodova više od Atletika, a devet više od Reala, čeka da jedan od rivala digne ruke od titule.

„Ako izgubimo, nećemo baciti peškir i odreći se trofeja. Šta god da se desi, naša sezona se ne završava u subotu“ – pokušava da ohrabri svoje igrače Zinedin Zidan, koji će debitovati na klupi Reala u gradskim derbijima.

Kao igrač, pamti samo uspjehe – u osam mečeva sa njim u sastavu „galaktikosi“ su pobijedili šest puta uz dva remija.

„Ovo jeste derbi, ali za nas je kao i svaka druga utakmica, u kojoj moram dati sve od sebe i ostati vjerni svojoj filozofiji.“

Ranjiv na strani, njegov tim je ove sezone nemilosrdan kao domaćin – u 13 mečeva postigao je 49 golova i osvojio 34 boda, ali ga i dalje peče novembarski poraz od Barse...

Na drugoj strani, gotovo 14 godina, od oktobra 1999. do septembra 2013, „kolčonerosi“ nisu znali za trijumf u prvenstvenim mečevima sa „merengesima“. Otkada je Dijego Simeone uredio stvari na Kalderonu, Real je od dželata postao žrtva – u posljednjih pet međusobnih mečeva Čolovi ratnici su pobijedili u tri, dok su dva puta remizirali, uključujući i oktobarskih 1:1.

„Real je za nas kao i svaki drugi rival, niti manji, niti veći od ostalih“ – smireno je pričao argentinski stručnjak dan uoči derbija.

„Titula će ostati dostižna sve dok je matematički tako. Ipak, nadoknaditi 8 bodova zaostatka za Barselonom je ogroman izazov.“

Njegov tim stiže u 9 kilometara udaljeni komšiluk nakon dvije uzastopne nule, sa Viljarealom u Primeri i PSV-om u Ligi šampiona.

„Napadači su čudna stvorenja. Nadamo se da će uskoro proraditi“ – kaže El Čolo, koji je potvrdio da povrijeđeni Stefan Savić neće igrati na Bernabeu.

Zidan i Simeone, oličenje dva oprečna fudbalska stila, elegantnog i fajterskog, prvi put će se suočiti kao treneri suprotstavljenih klubova. U igračkim danima, sreli su se noseći dresove Reala i Atletika samo jednom – 3. decembra 2003. na Bernabeu „kraljevski klub“ je bio uspješniji (2:0).

Bonus video: