Mladost stala na korak od rekorda i loš fudbal u derbiju

Prvi put od početka sezone se dogodilo da nijedna od tri vodeće ekipe ne zabilježi pobjedu u jednom kolu
1 komentar(a)
Budućnost - Sutjeska, Foto: Filip Roganović
Budućnost - Sutjeska, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 24.02.2016. 18:45h

Nastavljen je domaći šampionat, i to iznenađujućim rezultatima - prvi put se ove sezone dogodilo da niti jedna od tri vodeće ekipe u istom kolu ne zabilježi pobjedu.

Vodeća Mladost senzacionalno je poražena od Mornara u Baru, kome je to prva domaća pobjeda, Rudar je jedva, u golom u 89. minutu, izvukao bod protiv Lovćena kod kuće, dok je trećeplasirana Budućnost u najvećem crnogorskom derbiju remizirala pod Goricom protiv Sutjeske.

Iz gornje polovine tabele, od prvih šest ekipa, tri boda osvojio je samo Bokelj, koji je u Podgorici na kampu FSCG savladao Dečić sa 1:0.

Vodeće ekipe i favoriti igrali li su loš fudbal na startu sezone, iako su imali najbolje pripreme i najbolje provjere u pripremnom periodu: Mladost i Rudar su se spremali u Antaliji, Budućnost u Međugorju, a svi ostali na crnogorskom primorju. Ipak, tek je odigrano prvo kolo drugog dijela šampionata i još je rano za velike ocjene. Vodećima će vjerovatno trebati malo vremena da uđu u formu, a utjeha za kikseve u prvom proljećnom kolu su i rezultati konkurenata, pa je stanje na vrhu tabele promijenjeno samo za bod - Rudar je smanjio zaostatak na osam, a Budućnost na 11 bodova u odnosu na vodeću Mladost.

"Tek poslije dva ili tri kola treba da dođe do konsolidacije forme i rezultata, jer je velika razlika između prijateljskih i prvenstvenih utakmica i treba da prođe malo vremena da sve ekipe uhvate zalet", najavio je Nikola Rakojević uoči prvog kola.

Ovo "privikavanje" sa prijateljskih na takmičarske mečeve njegova ekipa nije platila samo porazom, već i prekidom fantastične serije od devet uzastopnih pobjeda s kraja jesenjeg dijela sezone. Još teže za Mladost - "đavoli" su stali na samo korak od rekorda crnogorskog fudbala po broju uzastopnih pobjeda.

Tako je serija Budućnosti Miodraga Radulovića iz druge polovine sezone 2011/12, sa 10 vezanih trijumfa, ostala neprevaziđena. Mladost je imala veliku šansu ne samo da je izjednači rekord, već i da pomjeri granice, jer u subotu na svom stadionu dočekuje Dečić.

Serija pobjeda je, međutim, arhivirana i važi za drugu najbolju od 2006. godine. Iza su ostale serije Budućnosti Mihaila Ivanovića iz 2009. godine (sedam pobjeda), Mogrena Stevana Mojsilovića 2010. (takođe sedam trijumfa), te Sutjeske Dragana Radojičića 2012. (šest pobjeda).

Osim toga, Mladost Nikole Rakojevića je u Baru prekinula seriju mečeva bez poraza, koja je trajala 13 utakmica, još od 26. avgusta prošle godine (poraz kod kuće od Petrovca). Mladost je time propustila priliku da se približi rekordnoj seriji bez poraza, Babićeve Budućnost (21), ili Budućnosti Grofa Božovića (17).

Za Mladost, međutim, ostaje ono važnije od rekorda - borba za prvu titulu. Podgoričani u subotu dočekuju Dečić, Rudar gostuje Zeti, a Budućnost igra sa Mornarom u Baru. U 19. kolu Telekom 1. CFL sastaju se još Lovćen - Sutjeska, Bokelj - Grbalj i Petrovac - Iskra.

Na derbiju četiri hiljade ljudi - kada će doći ponovo?

Crnogorski derbi Budućnost - Sutjeska i povratak fudbalu - meč pod Goricom je, naime, gledalo četiri hiljade ljudi, ubjedljivo najviše ove sezone malo manje od četiri puta više nego na svih ostalih pet stadiona zajedno.

S obzirom, međutim, na igru koju je pokazao domaći tim, pojačan nekadašnjim reprezentativcima Igorom Burzanovićem i Igorom Đalovićem, pitanje je kada će toliko navijača doći ponovo. "Povratak fudbalu" vjerovatno će biti privremen, nakon što je mečeve Budućnosti u prvom dijelu sezone, ali i par sezona unazad, prosječno gledalo samo nekoliko stotina navijača...

Opravdanje za loš derbi teško mogu da budu i još uvijek "teške noge" nakon priprema, pa ni pritisak javnosti očekivanja nakon prelaznog roka. Uprkos odlično popunjenim tribinama, na terenu je viđeno malo šta fudbalsko.

Bonus video: