Priča iz Izraela: Navijači već skandiraju Bećirajevo ime

Sportski novinar iz Izraela Tomer Čabaz otkriva da Bećiraja želi da angažuje Makabi iz Tel Aviva zbog pomoćnog trenera Darka Obradovića sa kojim je radio u Budućnosti, ali da će CG reprezentativac vjerovatno ostati u Makabiju iz Netanje i naredne sezone
950 pregleda 1 komentar(a)
Fatos Bećiraj slavi gol za Makabi Netanju, Foto: Makabi Netanja
Fatos Bećiraj slavi gol za Makabi Netanju, Foto: Makabi Netanja

Crnogorski reprezentativac Fatos Bećiraj imao je nešto sporiji početak u izraelskom Makabiju iz Netanje, zbog kasnog dolaska u klub (bio je već uveliko septembar), ali i zbog povreda koje su ga pratile na početku.

Ipak, nakon četiri i po mjeseci provedenih u redovima popularnih “dijamanata”, već se probija na veliku scenu. Tokom decembra je postigao tri gola u prvenstvu, a sa ukupno pet njegovo ime vidljivo je i na vrhu strijelaca izraelske lige, gdje dijeli četvrto mjesto.

- Postigao je pet golova na 12 utakmica, što je već dobar učinak, a tek se od njega očekuje najbolje - kaže za “Vijesti” Tomer Čabaz, novinar izraelskog lista “Mariv” i internet sajta “Sport 1”.

Početak, međutim, nije bio baš blistav, za fudbalera koji je prije osam godine otišao iz Budućnosti, a prije tri iz Dinama (Zagreb, Moskva, Minsk) i belgijskog Mehelena stigao do izraelske obale na Mediteranu.

- Bio je povrijeđen na početku, a kada se vratio na teren, nije igrao baš najbolje. Nije bio ljubimac medija. Još jedna stvar je interesantna - nekoliko dana prije nego što je potpisao za Makabi Netanju, pokušao je da ga nagažuje Makabi iz Tel Aviva, koji je veći klub, ali je presudilo to što je već bio dao riječ treneru Makabija iz Netanje - ističe Čabaz.

Trener Makabi Netanje je Slobodan Drapić - Srbin, sa izraelskim pasošem, legenda kluba, u koji je došao još 1988. kao igrač i odigrao skoro 150 utakmica.

I trener Makabi Tel Aviva je iz Srbije - Vladimir Ivić, nekadašnji fudbaler Partizana, kasnije trener PAOK-a.

Priča o Bećirajevom prelasku u “jači” Makabi, koji nakon 16 kola već ima ogromnih 16 bodova prednosti na vrhu, i dalje je aktuelna.

- Pomoćni trener Makabija iz Tel Aviva je Darko Obradović, koji je bio Bećirajev kondicioni trener dok je igrao za Budućnost. Pretpostavlja se da upravo Obradović nagovara Ivića da angažuje Bećiraja, ali Makabi Netanja ima opciju da produži sa njim ugovor na još jednu godinu i vjeruje se da će je iskoristiti - dodaje izraelski sportski novinar Tomer Čabaz.

Od igrača koji nije bio ljubimac medija, do fudbalera sa kojeg želi najbolji izraelski klub - u slučaju Fatosa Bećiraja, stvari su se brzo promijenile.

- Oporavio se, adaptirao se i počeo je da igra dobro, prije svega da postiže golove, ono što se očekuje od njega. U prvoj polovini decembra dao je po gol Hapoelu Haderi i Hapoelu Haifi, a dva dana pred Novu godinu odlučio je utakmicu protiv Ironi Kirjat Šmone - ističe Čabaz, koji otkriva još jedan zanimljiv detalj:

- Pomoćni trener tima mi je rekao da je ‘izazvao’ Bećiraja, dobacivši mu na treningu kako ne može dati gol lijevom nogom. Protiv Kirjata Šmone Bećiraj je pogodio baš lijevom nogom i slavio je trčeći u pravcu pomoćnog trenera.

Malo po malo, 30-godišnji napadač postao je ljubimac navijača. Kako su mu prije desetak godina pod Goricom skandirali navijači Budućnosti, tako su i simpatizeri Makabi Netanje za njega skovali pjesmu.

- Ime mu je Fatos i dolazi iz Crne Gore, skandiraju mu ovdje uz muziku iz pjesme ‘Bella chao’ - navodi Tomer Čabaz.

Makabi Netanja je peta na tabeli šampionata Izraela, sa samo dva boda manje od drugoplasirane Bnej Jehude.

- Žele da budu među prvih šest i da se plasiraj u plej-of. U pitanju je mlad tim, a Bećiraj je jedan od najiskusnijih. Klub je prije dvije godine kupio jedan od navijača i žele da idu postepeno, ka vrhu - zaključuje Tomer Čabaz.

Bonus video: