Mogren nestao i ostavio pustoš

Finansijska šteta koju su čelnici budvanskog kluba nanijeli velikom broju fudbalera teško je nadoknadiva, a problemi su toliko kompleksni da će posla imati i redovni, a ne samo fudbalski sudovi.
54 pregleda 9 komentar(a)
SPFCG, Foto: Danilo Mitrović
SPFCG, Foto: Danilo Mitrović
Ažurirano: 19.02.2016. 17:29h

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore danas je saopštio frapantne podatke vezane za probleme koje je za sobom ostavio nekadašnji šampion - Fudbalski klub Mogren, koji je zbog finansijskih problema prošle sezone prebačen u najniži rang crnogorskog fudbala.

Finansijska šteta koju su čelnici budvanskog kluba nanijeli velikom broju fudbalera teško je nadoknadiva, a problemi su toliko kompleksni da će posla imati i redovni, a ne samo fudbalski sudovi.

Budvanski klub ostao je dužan nekadašnjim fudbalerima preko 200 hiljada eura u ukupnom iznosu. Iako su svi fudbaleri, njih 12-orica, dobili presude pred Arbitražnim sudom FSCG, ne mogu da naplate svoja potraživanja, jer Mogren gotovo da ne postoji.

Nekadašnji šampion države i najjači tim u zemlji gotovo je izbrisan sa fudbalske mape, ali tragovi postojanja su ostali.

Nažalost, riječ je, izgleda, o tragovima koji su više kriminalni, nego fudbalski.

„Izgledalo mi je nevjerovatno, ali istina je - ne zna se ko je osnivač Mogrena. To ne može da se utvrdi. Takav klub nije smio da se registruje u Upravi za sport, koja je registrovala Mogren na osnovu netačnih i neistinitih podataka“, kaže Aleksandar Kovačević, advokat Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore.

Pitanje je, dakle, na osnovu kakve dokumentacije je Mogren registrovan kao sportski kolektiv...

„Registrovan je na osnovu neke potvrde iz Opštine Budva da je bio registrovan 1970. godine kao udruženje građana. Od tada je donešeno četiri-pet zakona koji su obavezivali da se izvrši usaglašavanje sa tim aktima. U svakom slučaju, iz dokumentacije koja je predata Upravi za sport ne vidi se ko je osnivač“, kazao je Kovačević.

Tu tek počinje zaplet...

„U nekim privatnim razgovorima saznao da ljudi koji su nekada bili osnivači Mogrena više nisu živi. Fudbalski klub je trebalo da bude nosilac nekih višemilionskih projekata i investicija, pa nije isključeno da je neko baš na taj način želio da se obezbijedi ako nešto krene naopako. Takav slučaj imamo sada - ogromna su dugovanja, koja nemaju od koga da se naplate“.

Sindikata profesionalnih fudbalera zbog toga je, u ime oštećenih fudbalera, tužio - državu.

„Država odgovara ako neki njen organ ne poštujući Zakon nanese nekome štetu. Da je Mogren imao osnivača, osnivač bi odgovarao za obaveze koje je stvorio klub. Ali, s obzirom na to da nema osnivača, nema ko da odgovara, ali onda mora da odgovara država, koja je dozvolila da takav klub bude registrovan i da se na osnovu takve dokumentacije takmiči“, rekao je Kovačević, uz napomenu da Sindikat nije previše teretio Opštinu Budva.

„Velika je povika na Opštinu Budva, pa da ne ispadne da mi to koristimo, mada je i odgovornost velika, jer je Opština izdala potvrdu da je klub registrovan kao udruženje građana, iako je taj zakon prestao da važi prije više od 20 godina", naglasio je Kovačević.

Dugovanja prema igračima iznose oko 200 hiljada eura, a predsjednik Sindikata Željko Janović ističe da bi morao da odgovara i neko ko je u ime kluba sklapao ugovore koji nisu mogli da se ispune.

„Šta je sa ljudima koji su potpisavali ugovore. Još niko od odgovornih lica nije kažnjen. Fudbalski savez Crne Gore je uradio sve što je mogao u granicama svojih ingerencija, kaznio je klub izbacivanjem u niži rang, ali šta je sa ljudima koji su bili funkcioneri klubova. Imaju li oni elementarnu odgovornost? Niko od njih nije ispaštao, makar zbog nesavjesnog poslovanja“, naglasio je Janović.

Sindikat je pokrenuo i inicijativu u okviru Odbora za socijalni dijalog Fudbalskog saveza da se krene u proces unutrašnjeg licenciranja klubova, koji bi, po njihovom mišljenju, mogao makar da ublaži probleme crnogorskog fudbala.

„Jedan od predloga je da svaki klub mora ima određen broj igrača pod profesionalnim ugovorom. Počeli smo priču, imamo načelnu saglasnost. Svjesni smo da se problemi ne mogu riješiti preko noći, ali moramo svi zajedno da radimo na tome“, rekao je Vladimir Krsmanović, šef međunarodnog odjeljenja SPFCG, upozorivši da ako se bude odugovlačilo sa rješavanjem problema, svaki klub bi mogao da dođe u situaciju u kakvoj je Mogren, a sve na štetu fudbalera.

Bonus video: