Zidanov debi u paklu "Olimpika"

0 komentar(a)
Real Madrid, Foto: Reuters
Real Madrid, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2016. 09:53h

I Real i Roma su žrijeb za osminu finala u decembru prošle godine čekali sa trenerima koji danas više nisu u Madridu, odnosno Rimu.

Rafaela Benitesa je zamijenio Zinedin Zidan, umjesto Rudija Garsije je stigao Lućano Spaleti, i tako ovom dvomeču osmine finala dali neki novi sjaj...

Jer, Zidan je ikona „merengesa”, dok je Spaleti navijačima Rome vratio vjeru i podsjetio na dane kada je „vučica” igrala možda i najljepši fudbal u Evropi.

Od decembarskog žrijeba do danas se promijenilo dosta, ali nema dileme da su Realove šanse da prođe među osam najboljih jednako velike kao što su bile prije nešto više od dva mjeseca.

"Očigledno je da je Zidan donio svjež vazduh u Madrid i da je sve drugačije od kada je došao. Što je najvažnije od svega, ekipa je na njegov dolazak reagovala veoma dobro. Znam da je Zizu tek na početku, ali navijači Reala imaju mnogo razloga da mu vjeruju", rekao je bivši fudbaler Madriđana Santjago Solari.

Argentinac je nastavio da veliča Francuza s kojim je igrao u Madridu od 2000. do 2005. godine.

"Po meni, on je najelegantniji fudbaler koji je ikada igrao. Možemo ga i uporediti sa Maradonom. On je tihi lider, ne priča mnogo, ali je na terenu bio tako dobar da vas je uvijek vukao naprijed. Mislim i da će biti uspješan kao trener", dodao je Solari.

Posljednji put kada su se Real i Roma sastali u Ligi šampiona Vječni grad je slavio Mirka Vučinića - bilo je to u sezoni 2007/08. kada je Roma u osmini finala oba puta slavila sa po 2:1...

Spaleti: Nemojte misliti da je Real favorit...

Spaleti se sredinom januara vratio u Romu. Nakon remija sa Veronom i poraza od Juventusa uslijedile su četiri pobjede u Seriji A.

"Ne mislim da ima favorita u ovom dvomeču. Šanse su 50-50. Želimo da u ovoj utakmici potvrdimo dobar niz i evidentan napredak u igri, ali isto tako znamo da je Real najveći izazov", ističe Spaleti.

Kristijano Ronaldo je problem svakog protivničkog trenera koji sprema taktiku protiv Reala. Spaleti, međutim, negira da ga je Portugalac previše opteretio.

"U pitanju je vrhunski fudbaler, ali neću narediti igračima da na njega idu po trojica, niti ću im reći da pojedinačno vrijede tri puta manje od Ronalda. Mislim da imamo ekipu koja može da parira Realu, a konkretno imamo i mi igrače koji mogu da naprave probleme Ronaldu u kontranapadu, poput Alesandra Florencija. Ali, i ne samo njega...", dodao je bivši trener Zenita.

Roma će se Realu suprotstaviti bez povrijeđenog Mohameda Salaha, na drugoj strani će nedostajati Garet Bejl i Pepe, a pod znakom pitanja je Marselo.

Zidanov debi

A Zidan je u svakom slučaju u trenerskom poslu manje iskusan od Spaletija. Tako da će mu večerašnji meč na „Olimpiku” biti prvi na evropskoj sceni, a tek šesti na klupi Reala. U Primeri je do sada upisao pet pobjeda i remi.

"Šta je najvažnije u ovom meču? Da budemo na svom nivou! U tom slučaju bismo imali velike šanse da izborimo dobar rezultat pred revanš. Liga šampiona je fenomenalno takmičenje, sve ekipe koje prođu grupu sigurno posjeduju kvalitet, a izuzetak nije ni Roma. Moj debi? Ne osjećam poseban pritisak, iako je Liga šampiona posebna", rekao je Zidan.

Volfsburg u Belgiji

Mnogo manje bombastičan je duel u Belgiji, gdje se sastaju Gent i Volfsburg.

Gent je senzacija Lige šampiona, prošao je kroz grupu u kojoj su još bili Zenit, Valensija i Lion, i sada može da igra za svoju dušu.

"Sada je sve drugačije nego u grupi, jer je bitan svaki gol, bilo da se postigne kući ili na strani. Znamo da nismo favoriti, da smo tim među velikanima i niko nije ni očekivao da ćemo biti ovdje. Ne mislimo na prolaz, samo da odigramo prvu utakmicu što bolje i produžimo nadu i za revanš", rekao je trener Genta Hajn Fanezebruk.

Na papiru, „vukovi” su favoriti, ali njemački predstavnik svakako nije nepobjediv. Pokazalo se to toliko puno ove sezone u Bundesligi.

"Liga šampiona je takmičenje koje nas posebno inspiriše. Poštujemo Gent, ali mislim da mnogo toga zavisi od nas", istakao je trener Volfsburga Diter Heking.

Bonus video: