Najveći klubovi zagovaraju reorganizaciju Lige šampiona

Prošlog mjeseca Karl Hajnc Rumenige, izvršni direktor Bajerna i predsjednik Asocijacije evropskih klubova, kazao je da je realnost evropskog klupskog fudbala formiranje svojevrsnog takmičenja u kome bi učestvovalo 20 klubova iz Engleske, Španije, Italije, Njemačke i Francuske. Ukratko - liga zatvorenog tipa, sastavljena od najvećih i najbogatijih klubova.
12 komentar(a)
Arsenal Bajern, Foto: Reuters
Arsenal Bajern, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2016. 17:00h

Najveći evropski fudbalski klubovi sve su odlučniji u namjeri da pritisnu Uefu da krene u reorganizaciju Lige šampiona.

Asocijacija evropskih klubova, moćna organizacija čiji su lideri fudbalski giganti, spremiće predlog novog takmičenja i pokušati da sa Uefom nađu zajednički interes.

Ukratko, predlog glasi - liga zatvorenog tipa, sastavljena od najvećih i najbogatijih klubova.

Prošlog mjeseca Karl Hajnc Rumenige, izvršni direktor Bajerna i predsjednik Asocijacije evropskih klubova, kazao je da je realnost evropskog klupskog fudbala formiranje svojevrsnog takmičenja u kome bi učestvovalo 20 klubova iz Engleske, Španije, Italije, Njemačke i Francuske.

Nakon Skupštine organizacije čiji je predsjednik bio je izričit.

"Liga šampiona stagnira, a stagnacija na duži rok se pretvara u pad kvaliteta. Imamo realnost koja je takva kakva jeste i moramo da pokažemo odgovornost prema ljudima koji su vlasnici klubova, kao pojedinci ili akcionari, ili udruženja građana, da im ponudimo najbolje što fudbal može da ponudi", kazao je Karl-Hanjc Rumenige, predsjednik Asocijacije evropskih klubova.

Novac je očigledno najveći motiv najbogatijih klubova da pokušaju da se otrgnu kontroli Uefe ili da sa evropskom kućom fudbalu nađu novi model, umjesto aktuelnog Platinijevog, koji je i klubovima iz ne tako kvalitetnih nacionalnih liga donosio mogućnost ulaska u elitni krug.

Predsjednik Juventusa Andrea Anjeli objasnio je da se vrijednost Lige šampiona procjenjuje na milijardu i po eura, a da samo jedna utakmica američkog fudbala - Super boul - generiše skoro sedam milijardi, iako se dva fudbala ne mogu mjeriti po globalnoj popularnosti.

"Potrebno nam je još šest do devet mjeseci da završimo predlog. Jasno nam je da mnogi ne vide da je Ligu šampiona potrebno promijeniti, ali siguran sam da će naš predlog biti konstruktivan i dovoljno ubjedljiv. Najbolje takmičenje biće još atraktivnije. Naravno, saslušaćemo sve aktere fudbalske scene, predstavnike Uefe i siguran sam da ćemo naći najbolje rješenje", kazao je Umberto Gandini, potpredsjednik Asocijacije evropskih klubova.

A da su spremni da sa Uefom detaljno razgovaraju o novom modelu Lige šampiona, koji ne bi mogao da stupi na snagu prije 2018. godine, predstavnici najvećih klubova pokazali su i time što su podržali kandidatiru Đanija Infantina za mjesto predsjednika Fife.

Bonus video: