CSL kupuje skuplje od Premijer lige, rekordi padaju dnevno

Cjansu Sunin spremio 46 miliona eura za Šahtjorovog Brazilca Aleksa Tešeiru u novom rekordnom transferu kineskog klupskog fudbala
0 komentar(a)
Aleks Tešeira, Foto: Uefa.com
Aleks Tešeira, Foto: Uefa.com
Ažurirano: 04.02.2016. 13:47h

Napadač madridskog Atletika Džekson Martines je samo dva dana bio najdkuplji igrač u istoriji kineskog fudbala. Kolumbijca je prvak Azije Gvangžu Evergrande platio 42 miliona eura, a danas se očekuje da će to biti tek drugi transfer po plaćenom obeštećenju.

Rekord bi u narednih nekoliko sati trebalo da "probije" transfer Brazilca Aleksa Tešeire iz Šahtjora u Cjansu Sunin za 35 miliona funti (46 miliona eura).

Za 26-godišnjeg vezistu je čak bio zainteresovan i Liverpul, ali nije bio spreman da izdvoji više do 30 miliona funti.

A ne kupuje samo najjača liga u Kini, već se pojačava i druga, pa je rumunski reprezentativac iz Astre Konstantin Budesku pojačao kineskog drugoligaša Dalajan Aerbin za 1,2 miliona eura. Vezista Astre će prema trogodišnjem ugovoru imati platu od milion eura po sezoni.

A koliko se pojačavaju kineske lige jasan je pokazatelj pregled potrošenog novca u prelaznom roku, pa je engleska Premijer liga ustupila prvo mjesto kineskoj CSL. Premijer liga je na pojačanja u zimskom prelaznom roku potrošila oko 150 miliona eura, a CSL više od 250 miliona. Čak je kineska druga liga izbila na četvrto mjesto u svijetu po novcu klubova potrošenom na pojačanja.

Koliko do prije par dana rekordan je bio transfer Ramiresa iz Čelzija u Cjansu Sunin za 28 miliona eura, ali je već daleko premašen.

Kina je otvaranjem fudbalske akademije Gvangžu Evergrande i dovođenjem Marćela Lipija u taj klub pokorila azijski klupski fudbal, a sada se želi mnogo više, stoji u analizama fudbalskih eksperata. Moćne komapanije postale su vlasnici klubova, a na ruku im ide nepotpisivanje finansijskog fer-pleja od strane Azijske fudbalske konfederacije. Jedino ograničenje koje imaju klubovi u Kini je broj stranaca, kojih može biti 4+1. Odnosno, ukoliko ekipa već ima četiri stranca, petog može angažovati samo iz neke od azijskih zemalja.

Bonus video: