Čast, ponos i nagrada: Miodrag Radulović izvodi Liban na najveću scenu

Liban je u grupi E, sa Saudijskom Arabijom, Sjevernom Korejom i Katarom, koji je prvi rival, u srijedu od 17 sati
1303 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Radulović, Foto: Privatna arhiva
Miodrag Radulović, Foto: Privatna arhiva

Liban - prva asocijacija, vjerovatno – rat, sukobi, razaranja...

Druga – bogata istorija, prekrasni Bejrut, nekada poznat i kao “Pariz Srednjeg Istoka”...

Kada je riječ o sportu, fudbal je minulih godina u ekspanziji, a lider “projekta” je Crnogorac – Miodrag Radulović.

Prije četiri godine Radulović, nekadašnji trener Budućnosti (šampion 2012), krenuo je u veliku trenersku avanturu, postao selektor reprezentacije Libana, koja će se u srijedu pojaviti na najvećoj azijskoj sceni.

Prvi put se libanska selekcija plasirala na prvenstvo Azije na osnovu rezultata, a do sada je jedino učešće ostvarila na osnovu domaćinstva, 2000. godine.

“Ogromna je čast biti selektor nacionalnog tima jedne zemlje, a ponos odvesti reprezentaciju na veliko takmičenje. Plasman na Kup Azije je kruna mog dosadašnjeg trenerskog posla i nagrada za sve što sam radio do sada”, kaže Radulović, prvi selektor omladinske selekcije Crne Gore, trener uzbekistanskog Pahtakora, kuvajtskih klubova Kazme i Al Džahre, kazahstanskog Atiraua, te član stručnog štaba Dinama iz Moskve...

Pod Radulovićevim vođstvom, Libanci su stigli do završnice kroz drugi krug kvalifikacija, a tokom najboljeg perioda u istoriji fudbala te zemlje, ostvarili su niz od 16 mečeva bez poraza, koji je trajao od marta 2016. do oktobra prošle godine.

“Došao sam u Liban da ispunim dva cilja – da napravim smjenu generacija i da pokušam da izborim plasman na azijski šampionat. Korak po korak, uspio sam u tome. Put je bio težak, ali je uspjeh zbog toga još veći”, ističe Radulović, čiji su najbliži saradnici u stručnom štabu Srđan Kljajević, kao trener golmana, a odnedavno i Vlado Krunić, kao kondicioni trener.

“Ostvarili smo veliki uspjeh i sada možemo da uživamo na velikoj sceni, da igramo bez opterećenja, ali ne i ambicija”, ističe Radulović.

Liban je u grupi E, sa Saudijskom Arabijom, Sjevernom Korejom i Katarom, koji je prvi rival, u srijedu od 17 sati.

“Imamo izuzetno tešku grupu. Saudijska Arabija je učesnik Mundijala, uvijek sa najvećim ambicijama. Katar je domaćin narednog šampionata svijeta i selekcija koja se odavno sprema za to takmičenje, a vodi je Španac Feliks Sančes, koji već 12 godina radi u toj zemlji. Sjeverna Koreja je opasan rival, iako smo je u kvalifikacijama pobijedili 5:0 na našem terenu, a u gostima igrali 2:2. Tu smo gdje smo, imaćemo šta da pokažemo, uradićemo sve da prođemo dalje”, kazao je Radulović.

Po dvije najbolje ekipe iz šest grupa idu dalje, ali i četiri od šest trećeplasiranih selekcija.

“Svaki meč je važan i to je dobro, u tome vidimo našu šansu”.

Radulović je od Libana napravio dobru takmičarsku ekipu, čvrstu u odbrani, disciplinovanu...

“Imamo koncepciju, izgledamo kao ozbiljan tim. Jedino čega se plašim je atmosfera. Moji igrači debituju na najvećoj sceni, nisu navikli na takvo okruženje... Ključ je da budu mirni i da nemaju tremu i pritisak. Ako to uspiju, bićemo neugodan rival svima”, poručio je Radulović.

Dio trenerske elite

Azijski fudbal je u ekspanziji – Japan, Južna Koreja i Australija odavno nisu samo učesnici svjetskih prvenstava, već i zapažen akter, tu su Iran i Irak, kao i bogate zemlje iz Zaliva, Kina ide naprijed u svakom pogledu...

O ekspanziji fudbala govore i trenerska imena – Marćelo Lipi (Kina), Alberto Zakeroni (UAE), Sven Goran Erikson (Filipini), Paulo Bento (Južna Koreja), Karlos Keiroš (Iran), Srećko Katanec (Irak), Huan Antonio Pici (Saudijska Arabija)...

“Čast je biti dio takvog društva. Zaista sam ponosan što sam dio ove priče i što, na neki način, predstavljam crnogorski fudbal na ovako velikom takmičenju”, ističe Radulović.

Bonus video: