Crna Gora dobila selektora, Tumbaković jednoglasno!

Za 63-godišnjeg stručnjaka iz Beograda, koji je 90-ih imao dobre rezultate s Partizanom, a nakon toga je radio u Kini, glasali su svi članovi Izvršnog odbora FSCG.
0 komentar(a)
Ljubiša Tumbaković, Foto: Blic
Ljubiša Tumbaković, Foto: Blic
Ažurirano: 19.01.2016. 12:50h

Ljubiša Tumbaković novi je selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore, službeno je potvrđeno iz FSCG.

Za 63-godišnjeg stručnjaka iz Beograda, koji je 90-ih imao dobre rezultate s Partizanom, a nakon toga je radio u Kini, glasali su članovi Izvršnog odbora FSCG - kao i obično, jednoglasno!

Na sajtu FSCG se navodi da će Tumbaković doputovati u Podgoricu i potpisati dvogodišnji ugovor, nakon čega će biti predstavljen na konferenciji za novinare koja je zakazana za 13 časova.

Savićević je, kako saznajemo, na sjednici predložo tri kandidata - Tumbakovića, Rajevca i Ljupka Petkovića, sve trenere sa kojima je već obavio razgovore.

Petrović je otpao u startu (ili je bio spomenut samo pro-forme), da bi se nakon opaske predsjednika FSCG "da bi on dao prednost Tumbakoviću", te nekoliko diskusija, prešlo se na glasanje u kojem je nekadašnji trener Partizana dobio stoprocentnu prednost u odnosu na Rajevca.

Tumbaković je bio prvi favorit predsjednika FSCG Dejana Savićevića i prije šest godina, ali su problem navodno bili njegovi finansijski zahtjevi.

Da li je Tumba "smanjio apetite", ili je FSCG podigao ljestvicu, u ovom momentu nije ni previše bitno - nakon Filipovića, Kranjčara i Brnovića, Crna Gora je dobila četvrtog selektora.

Tumbaković je reputaciju stekao u Partizanu, kojeg je sa velikim uspjehom vodio od 1992. do 1999. godine, a potom i od 2000. do 2002. U oba mandata trenirao je brojne crnogorske fudbalere, od Peđe Mijatovića i Branka Brnovića, preko Niše Saveljića, Dejana Vukićevića, Damira Čakara, Ivice Kralja, Viktora Trenevskog...

Kratko je 2003. vodio Al Nasr iz Saudijske Arabije, nakon čega je pet godina bio trener kineskog Šandonga (2004. - 2009.)

Uz dva kratka trenerska izleta na Bliski i Daleki istok (iranski Stel, kineski Vuan), Tumakovićevu karijeru u posljednjih šest godina uglavnom karakterišu funkcionerske uloge - bio je, naime, i potpredsjednik i sportski direktor Partizana.

Ovo će mu biti prva selektorska funkcija u karijeri. Rajevcu nije pomogao ni veliki uspjeh sa Ganom, koju je 2010. odveo do četvrtfinala Svjetskog prvenstva - Savićević je izabrao Tumbu!

Novi selektor biće službeno predstavljen sjutra u 13 časova.

Bonus video: