Je li Savićević spremio iznenađenje?

Rajevac favorit, za njim Tumbaković, među kandidatima i Ljupko Petrović. Sprema li se filmski zaplet, kao u slučaju Kranjčara 2010?
22 komentar(a)
Dejan Savićević, Foto: Savo Prelević
Dejan Savićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.01.2016. 09:52h

Fudbalska reprezentacija Crne Gore danas će dobiti četvrtog selektora. Nasljednika Zorana Filipovića, Zlatka Kranjčara i Branka Brnovića biraće Izvršni odbor FSCG, i to na predlog prvog čovjeka Saveza Dejana Savićevića. Sjednica počinje u 13 časova.

Favoriti Rajevac i Tumbaković

Najozbiljniji kandidati su treneri za koje se pouzdano zna da je Savićević već obavio razgovore sa njima: prije svih Milovan Rajevac i Ljubiša Tumbaković, ali i Ljupko Petrović. Na njegovoj „A listi“ bio je i bosansko-hercegovački stručnjak Faruk Hadžibegić, koji je otpao prije tri dana jer je preuzeo francuski Valensijen, a juče je izjavio da bi preuzeo Crnu Goru da je malo ranije kontaktiran.

Istovremeno je slobodan postao njegov zemljak Safet Sušić (dobio otkaz u Evijanu), koji je čak izjavio da Crna Gora „uopšte ne bi bila loš posao“, ali je i juče ponovio da ga niko tim povodom nije kontaktirao. Prema tome, i njegove šanse su minimalne...

Kriterijume da preuzme reprezentaciju koja lovi prvi plasman na veliko takmičenje, a koja je možda propustila svoje najveće šanse, najviše zadovoljana Milovan Rajevac, makar se tako čini na prvu loptu.

Slobodan je, ima selektorskog iskustva, jer je prije pet i po godina sa Ganom umalo završio u polufinalu Mundijala, izrazito je zainteresovan da prihvati izazov u Podgorici, a iznad svega - nije previše skup, što je moguće i ključni faktor po kojem će se birati novi selektor.

Ni Tumbakovićeve šanse, doduše, nisu mnogo manje. Nekadašnji trener Partizana bio je ozbiljan kandidat za selektora i 2010. godine, navodno je otpao jer je bio skup. Jesu li se za šest godina promijenile stvari?

Savićević ih je i juče kontaktirao

Predsjednik FSCG Dejan Savićević i juče je obavio telefonske razgovore sa Ljubišom Tumbakovićem i Milovanom Rajevcem (možda i još nekim, ko zna), kako bi pred sjednicu IO provjerio da li su i dalje zainteresovani da preuzmu Crnu Goru, te da li ostaju pri uslovima koje su postavili prilikom razgovora „uživo”.

Spekuliše se da je da su upravo finansije razlog zbog kojih je Rajevac u blagoj prednosti u odnosu na Tumbakovića, po nekima i prvog Savićevićevog prvog „pika“ za novog selektora. Sa Tumbakovićem je, navodno, predsjednik FSCG prvo razgovarao tražeći novog selektora.

Tumba je, kako se moglo čuti u fudbalskim krugovima, tražio više od cifre koju je FSCG spreman da izdvoji za platu selektora A reprezentacije. Ako je u međuvremenu „smanjio apetite”, možda će i dobiti povjerenje.

Bilo bi previše jednostavno...

Rajevac je, dakle, blagi favorit i da su se u trku za selektora uključili bukmejkeri, na trenera iz Čajetine vjerovatno bi bila najmanja kvota.

No, da li će četvrti selektor fudbalske reprezentacije baš postati trener koji skoro godinu figurira kao Brnovićev nasljednik, koji ne krije da želi da preuzme Crnu Goru, koji je nekoliko puta dolazio u Podgoricu, koji je čak javno saopštio da je razgovarao sa Savićevićem?

Neki će reći - bilo bi previše jednostavno i predvidljivo.

Kako je bilo 2007. i 2010.

Imenovanje selektora fudbalske reprezentacije u minulom periodu skoro da je imalo elemente pravog filmskog saspensa, naročito prilikom inauguracije Kranjčara 2010.

Savićević i FSCG pokušali su tada da medijima i javnosti serviraju iznenađenje i da selektora, koji se to tada nije spominjao među kandidatima, otkriju direktno na predstavljanju. Iznenađenje su, međutim, servirale „Vijesti“, koje su baš na taj dan objavile da je Kranjčar selektor.

"Jedne novine su bile u pravu, ostalima više sreće naredni put", kazao je tada Savićević.

Slično je bilo i prilikom imenovanja Filipovića 2007. doduše uz malo manje dramatičnosti. Da li je predsjednik FSCG ovoga puta misteriju sačuvao do kraja, ili će ipak biti izabran neko od „medijskih kandidata” - Miki, Tumba ili Ljupko - znaće se danas oko 15 časova.

Bonus video: