#GameChangers za promjene u fudbalskoj industriji

Dvadeset godina od „Bosmanovog pravila“, FIFPro je posvećen hvatanju u koštac sa nejednakostima i nepravdama sa kojim se svakodnevno suočava ogroman broj igrača.
0 komentar(a)
FIFPro, Foto: Fifpro.org
FIFPro, Foto: Fifpro.org
Ažurirano: 14.01.2016. 12:51h

FIFPro, svjetski sindikat profesionalnih fudbalera koji predstavlja 65.000 igrača širom svijeta, pokrenuo je kampanju #GameChangers, inicijativu sa ciljem promovisanja dijaloga o novoj i održivijoj viziji ove igre.

Plan kampanje, koju podržavaju članice FIFpro-a širom svijeta, uključujući i Crnogorsku asocijaciju profesionalnih fudbalera (SPFCG) nastoji da skrene pažnju na upravljačku krizu koja podriva imidž profesionalnog fudbala.

Uprkos višegodišnjim ogromnim prihodima u fudbalu, sportske i finansijske razlike između najbogatijih i najsiromašnijih klubova i liga nastavljaju da se produbljuju. Istovremeno, razvoj uravnoteženih i djelotvornih standarda u fudbalu ne drži korak sa brzinom ekonomskog napretka.

Dvadeset godina od „Bosmanovog pravila“, FIFPro je posvećen hvatanju u koštac sa nejednakostima i nepravdama sa kojim se svakodnevno suočava ogroman broj igrača.

„Ova globalna kampanja nam je potrebna, kako bi se skrenula pažnja i na lige poput naše, gdje klubovi nemaju velike sponzorske ugovore, enormne prihode od prodaje TV prava i slično, a samim tim veliki broj igrača ne može da ostvari ni pristojnu zaradu. Kroz ovakve inicijative, čiji je cilj pravičnija i uravnoteženija raspodjela prihoda iz fudbala, i mi iz tzv malih zemalja možemo imati određene benefite, jer bojim se da u budućnosti ovakvo stanje može biti neodrživo.“, rekao je Željko Janović, predsjednik SPFCG.

Teo van Segelen, generalni sekretar FIFPro-a izjavio je da se "fudbalska industrija suočava sa neadekvatnim upravljačkim strukturama".

"Te strukture su dozvolile procvat izopačenih komercijalnih praksi, a nijesu uspjeli da zaštite igrače i budu odgovorne prema igračima, klubovima i navijačima. Vrijeme je za promjene.“

Nedostaci aktuelnog sistema transfera su posljednji simptom lošeg upravljanja u fudbalu od strane upravnih tijela ovog sporta. Transfer sistem je podbacio u svom cilju raspodjele prihoda kroz fudbalsku piramidu i podstakao finansijske spekulacije koje zanemaruju prava igrača. To takođe dovodi do štetnih sporednih efekata, počev od vlasništva treće strane i trafikinga maloljetnika, do sumnjivih otkupa klubova kako bi se profitiralo od nadoknada za transfere.

#GameChangers ima za cilj da pomogne igračima, klubovima, navijačima i ostalim interesnim grupama da stvore održiviju igru za sve.

„Već duže vrijeme, FIFA, nacionalne asocijacije i klubovi ignorišu sve ove probleme. #GameChangers je prekretnica. Vrijeme je da odlučno djelujemo i radimo zajedno sa svim interesnim grupama na razvoju jedne hrabre vizije budućnosti ovog sporta, zasnovane na kolektivnim ugovorima između igrača i onih koji upravljaju ovim sportom. Potreban nam je pravedniji sistem, koji će odgovoriti savremenim potrebama fudbalske industrije.“, dodao je Teo van Segelen.

Pokretanje #GameChangers inicijative je rezultat temeljne analize mnogih problema sa kojima se godinama susreće fudbal i odsustva napretka kada je u pitanju hvatanje u koštac sa uzročnicima takvih problema.

Bonus video: