Najdominantniji fudbaler svih vremena

Bio najboljih svih vremena ili ne, a takva nagrada, za sada - ne postoji (Frans fudbal je 1999. izabrao Pelea za najboljeg fudbalera vijeka, niko Mesiju ne može da ospori dominaciju, vjerovatno najveću u istoriji fudbala. Čime Mesi dominira? Trofejima, golovima, asistencijama... Riječju - brojkama.
157 pregleda 15 komentar(a)
Lionel Mesi, Foto: Reuters
Lionel Mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2016. 12:28h

Ko je najbolji fudbaler svih vremena?

Ukusi su različiti. Za stariju generaciju to je možda Pele, srednja generacija oduševljavala se Maradonom, i jedni i drugi danas uživaju u čarolijama Lea Mesija. Alfredo di Stefano je dominirao 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka, Johan Krojf je sa Ajaksom napravio revoluciju tokom 70-ih.

Bilo je još mnogo fudbalera koji su imali ogroman uticaj na fudbalsku igru, neki od njih igraju i danas, poput Kristijana Ronalda, koji je osvojio tri Zlatne lopte, dvije manje od Mesija, a isto koliko Platini, Van Basten i Krojf.

Zlatna lopta, doduše, nije pravo mjerilo, jer se sve do 1995. godine ovaj prestižni trofej uručivao najboljem fudbaleru u Evropi, a šansu da ga osvije nisu imali ni Pele, ni Maradona.

Sve to, međutim, ne umanjuje Mesijev podvig: niko nikada nije osvojio četiri Zlatne lopte, a kamoli pet, koliko ih od sinoć ima Barsin čarobjak iz Rosarija. A tek mu je 28 godina. Da li će osvojiti još neku? Šanse su velike...

Bio najboljih svih vremena ili ne, a takva nagrada, za sada - ne postoji (Frans fudbal je 1999. izabrao Pelea za najboljeg fudbalera vijeka, Mesi je tada imao samo 12 godina), niko Argentincu ne može da ospori dominaciju, vjerovatno najveću u istoriji fudbala.

Čime Mesi dominira? Trofejima, golovima, asistencijama... Riječju - brojkama.

Niko nikada nije imao takve brojke. Ni Pele, ni Maradona, ni Di Stefano...

Osim pet Zlatnih lopti, najbolji fudbaler na svijetu drži još mnogo, mnogo rekorda. Individualnih, kolektivnih...

Mesi je najbolji strijelac u istoriji Barselone, petostrukog evropskog prvaka, jednog od najvećih klubova na svijetu. Mesi je i najbolji strijelac španske Primere ikada, jedne od najboljih liga na svijetu. Vlasnik je rekorda po broju golova u Primeri u jednoj sezoni (50, u sezoni 2011/12), ali i u svim takmičenjima zajedno (73). Prvi je oborio rekord Raula (71) po broju golova u Ligi šampiona, iako taj rekord sada drži Mesijev savremenik, Kristijano Ronaldo.

U međuvremenu, Mesi je postao rekorder po broju postignutih golova u "el klasiku", najvećem evropskom i svjetskom fudbalskom derbiju. Autor je dva het-trika na mečevima protiv Reala, što nikom nikada nije uspjelo, bilo da je nosio ljubičasto-plavi dres Barselone ili bijeli dres "kraljevskog kluba".

Sa dva gola protiv Espanjola u Kupu kralja prošle sedmice, Mesi je postao prvi fudbaler koji je dva puta pogađao u šest različitih takmičenja u jednoj sezoni. Jednom je to uspjelo njegovom nekadašnjem saigraču, Pedru.

Mesi je razarajući strijelac, jedan od najboljih ikada, ali je isto tako - timski igrač. O njemu ne govore samo golovi, već i asistencije. Još prošle sezone, Mesi je pretekao Luisa Figa i postao igrač sa najvećim brojem asistencija u španskoj ligi ikada.

Koliko igra za tim, koliko utiče na igru i rezultat govore i trofeji - usvojio ih je čak 26. Samo njegov saigrač Andres Inijesta, koji je svo vrijeme igrao i osvajao zajedno sa Mesijem, može da se pohvali tolikim brojem trofeja.

Mesi je osvojio četiri trofeja Lige šampiona sa Barselonom (2006, 2009, 2011, 2015), a na posljednje tri je imao presudan uticaj. Zahvaljujući njemu, Barsa je postala prvi tim u istoriji fudbala koja je dva puta osvojila "tripletu" (Liga šampiona, prvenstvo i nacionalni kup) - dogodilo se to 2009 i 2015. godine.

"Mesi je najbolji fudbaler na svijetu, po meni i najbolji svih vremena", kazao je nedavno za Mesija njegov sadašnji trener, Luis Enrike.

Bio najbolji ikada, najbolji u posljednjoj deceniji ili samo u 2015. godini - a ukusi su različiti i o njima se ne raspravlja - Leu Mesiju niko ne može da oduzme "titulu" najdominantnijeg igrača koji je ikada igrao fudbal.

Trofej sa Argentinom je jedino što mu nedostaje

Niko nije savršen, pa ni Leo Mesi. Nedostatak velikog trofeja sa nacionalnom selekcijom Mesijeva je jedina fudbalska rana i argument za kojim potežu oni koji ne misle na je 28-godišnji čarobnjak najbolji svih vremena.

Mesi je 2014. igrao sa Argentinom finale Svjetskog prvenstva, ali je poražen od Njemačke u finalu, i to golom u drugom produžetku. U 2015. Mesi i Argentina igrali su finale Kopa Amerike, ali su izgubili od Čilea - na penale.

Dijego Armando Maradona je 1986. godine maltene sam odveo "albiseleste" do titule svjetskog prvaka u Meksiku i obezbijedio status argentinske fudbalske ikone nad ikonama, a većina "gaučosa" smatra da Mesi neće biti veliki kao Maradona dok god ne ponovi sličan podvig.

Ipak, razlike su male...

"Istina je da je Maradona 1986. prosječan argentinski tim odveo do titule, ali je istina i da nije dao gol u finalu. Njegova asistencija Buručagi omogućila je Argentincima da pobijede Zapadnu Njemačku u finalu, ali isto bi se pisalo o Mesiju da je Iguain u Riju 2014. pretvorio u gol makar jedno od dva Mesijeva sjajna dodavanja", piše Goal.com.

Maradonin uticaj u klupskom fudbalu nije bio ni približno veliki kao Mesijev, čak ni u Barseloni, jedinom klubu u kojem su igrala obojica. "El Pibe" je doduše, prosječan tim Napolija odveo do dvije titule prvaka italijanske Serije A, ali broj golova koje je postigao na klupskom nivou, kao ni broj osvojenih trofeja, ne mogu da se uporede sa Mesijem.

Edson Arantes do Nasimento Pele, najbolji igrač 20. vijeka po izboru "Frans fudbala", sa Brazilom je osvojio tri titule prvaka svijeta, što je podatak za divljenje, ali nikada nije igrao klupski fudbal u Evropi.

A kolika je razlika između klupskog fudbala u Brazilu i u Evropi, nedavno je svjedočio "novi Pele", Nejmar, nekadašnji fudbaler Santosa, kluba za koji je Pele igrao...

U međuvremenu, Johan Krojf je osvojio tri Kupa šampiona sa Ajaksom i šest titula prvaka Holandije, a Di Stefano još više - pet trofeja pobjednika Kupa šampiona sa Realom i osam titula prvaka Španije.

Bili su, međutim, manje efikasni od Mesija...

"Pele i Maradona su imali ogroman uticaj na fudbal, svak na svoj način, ali fudbal je evoluirao. Igrači su sada bolji, igra je bolja i brža. A Mesi je najbolji u najboljem periodu fudbalske istorije", kazao je jedan od Mesijevih najboljih saigrača, Ćavi.

Bonus video: