Lids je skuplje gledati ove sezone u Čempionšipu, nego što je bilo 2000. u LŠ

1 komentar(a)
Eland roud, Foto: Wikipedia
Eland roud, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 08.01.2016. 20:26h

Od 1997. do 2002. godine Lids junajted bio je cijenjena fudbalska marka u Engleskoj. Pet uzastopnih sezona „pauni“ su završavali među pet najboljih timova Premijer lige.

Zvjezdane dane dosegli su u maju 2001. kada je generacija koju su vodili Rio Ferdinand, Mark Viduka i Hari Kjuel igrala u polufinalu Lige šampiona (Valensija bila bolja u dva meča 3:0 i 0:0).

Samo tri godine kasnije, klub iz grada sa sjevera Engleske ispao je iz elite i uslijedio je njegov finansijski i rezultatski sunovrat...

Od 2010. Lids igra u Čempionšipu, drugom rangu takmičenja, i redovno se bori za opstanak. Ipak, to kao da mnogo ne utiče na upravu kluba prvi formiranju cijene ulaznica.

U posljednje vrijeme, to je razlog za sve glasnije nezadovoljstvo navijača „pauna“.

Poseban bijes izazvala je odluka rukovodstva da susret s lokalnim rivalom Bristol sitijem 23. januara proglasi utakmicom A kategorije i odredi cijenu od 37 funti u pretprodaji i 42 funti na prodajnim mjestima na stadionu.

Primjera radi, karte za domaće mečeve Lestera, koji je u Premijer ligi na drugom mjestu, kreću se u rasponu od 26 do 48 funti.

Ljuti navijači Lidsa reagovali su putem društvenih mreža. Mnogi od njih smatraju da su karte za mečeve na „Eland roudu“ preskupe. To ilustruju činjenicom da je više novca potrebno izdvojiti za susret druge engleske lige nego što je trebalo 2000. kada je Lids u Ligi šampiona igrao s Barselonom.

„U toj sezoni klub je osigurao paket ulaznica za najvatrenije navijače po cijeni od 60 funti. Paket je uključivao karte za utakmice grupne faze s Barselonom, Bešiktasom i Milanom. Znam da su se vremena promijenila, ali mislim da je sadašnji vlasnik kluba, ili ko već donosi ove čudne odluke, pogriješio kada je odredio cijenu za utakmicu sa Bristol sitijem“ – naveo je anonimni navijač kluba.

Čak i ako se uzme u obzir procjena da je 2000. jedna funta imala vrijednost današnjih funtu i 55 penija, i dalje važi da je skuplje gledati drugoligaške mečeve Lidsa, nego što je bilo pratiti njegove nastupe u Ligi šampiona.

Inače, vlasnik kluba od aprila 2014. je italijanski biznismen Masimo Ćelino, nekadašnji predsjednik Kaljarija, u kome je stekao simpatičan nadimak „gutač trenera“.

Nakon 25 kola u Čempionšipu, Lids, čije domaće mečeve prati prosječno 23 hiljade navijača, što su dvije trećine kapaciteta stadiona, zauzima 13. mjesto sa 32 boda.

Bonus video: