Sa Savićem u timu – devet od devet!

Devet puta je ove sezone reprezentativac Crne Gore bio u postavi, a Atletiko na tih devet mečeva (pet u Primeri, te po dvije u Kupu kralja i Ligi šampiona), ostvario svih devet pobjeda! Na tih devet utakmica, Atletiko je primio samo dva gola - u Kupu od niželigaša Reusa i u Ligi šampiona od Benfike
55 pregleda 4 komentar(a)
Stefan Savić, Foto: Www.marca.com
Stefan Savić, Foto: Www.marca.com
Ažurirano: 05.01.2016. 13:07h

Dok Real prolazi kroz još jednu kriznu sezonu, drugi madridski klub Atletiko nametnuo se kao glavni rival Barseloni u borbi za titulu.

A naš Stefan Savić sve više se nameće kao igrač od povjerenja Dijega Simeonea. Savić je u subotu, protiv Levantea, odigrao najbolji meč u dresu „kolćonerosa”, koji su nastavili impresivnu seriju pobjeda sa njim u timu.

Devet puta je ove sezone reprezentativac Crne Gore bio u postavi, a Atletiko na tih devet mečeva (pet u Primeri, te po dvije u Kupu kralja i Ligi šampiona), ostvario svih devet pobjeda! Na tih devet utakmica, Atletiko je primio samo dva gola - u Kupu od niželigaša Reusa i u Ligi šampiona od Benfike.

U svakom od 723 minuta koliko je proveo na terenu, 24-godišnji Mojkovčanin pokazao je čvrstinu i mirnoću, baš ono što odlikuje Simeoneove defanzivce, a protiv Levantea prečka ga je spriječila i da se upiše u strijelce.

Ostaje da se vidi da li će njegove igre i statistički podaci presuditi da definitivno preuzme mjesto standarnog igrača posljednje linije od mladog Urugvajca Himenesa.

Nakon 18 kola Primere, Atletiko je „virtuelni” lider sa dva boda više od Barselone, koja, međutim, ima utakmicu manje, a do prvog mjesta stigao je upravo sjajnom igrom u odbrani.

Na 18 utakmica Simeoneov tim primio je svega osam golova, prosječno 0,44 po utakmici. Velike zasluge za takav defanzivni učinak ima golman, Slovenac Jan Oblak, koji bi mogao da postane rekorder po broju primljenih golova u prvenstvu Španije.

U toj kategoriji, više od 20 godina prvi je nekadašnji golman Deportiva Pako Lianjo, koji je u sezoni 1993/1994 na 38 mečeva kapitulirao samo 18 puta (0,47 po utakmici).

Od tada primakli su mu se samo golmani Barselone - Viktor Valdes (sezona 2010/2011 sa 0,5 primljenih golova po meču) i Klaudio Bravo (sezona 2014/2015 sa prosjekom od 0,51 golova po utakmici).

Od trojice - statistički gledano - najboljih golmana u istoriji Primere, samo Lianjo nije osvojio titulu u godini rekorda.

S druge strane, upravo zbog sjajne odbrane, Atletiko je osvajao bodove iako mu se napad nije proslavio.

Tako je svaki gol Atletiku prosječno donosio 1,64 boda i po tome je prvi na listi lidera evropskih šampionata (18 kola, 25 golova, 41 bod). Na toj listi drugi je Inter kome je svaki bod donosio 1,56 bodova (17 - 23 - 36), treći Arsenal sa 1,23 (20 - 34 - 42)..

Bonus video: