Godina fudbalskih rekorda

Neki od brojnih fudbalskih rekorda oborenih u godini koja ostaje za nama...
59 pregleda 0 komentar(a)
Barselona, Foto: Reuters/ROMEO RANOCO
Barselona, Foto: Reuters/ROMEO RANOCO
Ažurirano: 25.12.2015. 12:25h

Niko više od Barse

„Više od kluba“, Barselona je osvojila više velikih međunarodnih trofeja od bilo kog drugog kluba na planeti.

Sa tri pehara podignuta u 2015. godini - Ligom šampiona, evropskim Super kupom i Fifinim Svjetskim prvenstvom - broj se podigao na 23.

„Blau grana“ je drugi put u istoriji osvojila pet naslova u sezoni, jer je pored tri međunarodna, bila i španski prvak i pobjednik u Kupu kralja.

Ronaldo kralj strijelaca

Kristijano Ronaldo je u 2015. godini postao najbolji strijelac u istoriji Reala (za šest godina postigao 336 golova na 322 meča), a svoj rekord po broju pogodaka u Ligi šampiona uvećao je na 88 (prati ga Leo Mesi sa 82).

Ipak, ostaje mu gorak ukus, jer sa „kraljevskim klubom“ nije osvojio nijedan pehar, a sredinom januara izvjesno izgubiće od Mesija trku za Zlatnom loptom.

Sterling najskuplji Englez

Mančester siti je u julu Liverpulu platio 44 miliona funti za Rahima Sterlinga, koji je postao najskuplji engleski igrač u istoriji.

Reprezentativac „tri lava“ za sada opravdava uloženi novac – na 26 mečeva u tri takmičenja postigao je 8 golova.

Runi ostavio za sobom Bobija Čarltona

Rekord Bobija Čarltona, koji je za englesku reprezentaciju u periodu od 1958. do 1970. postigao 49 golova, odolijevao je gotovo pola vijeka.

Sve do 8. septembra 2015. kada je Vejn Runi na Vembliju sa bijele tačke zatresao mrežu Švajcarske. Bio je to njegov 50. pogodak u dresu nacionalne selekcije, a taj skor je uvećao sredinom novembra na prijateljskom susretu sa Francuskom.

Koliki je to domet podsvjedočiće podatak da među 20 najboljih strijelaca „tri lava“ u istoriji osim njega nema nijednog drugog aktivnog fudbalera.

Vardi pogađa u nizu...

Do sredine 2012. godine Džejmi Vardi je igrao na amaterskom nivou.

Tri i po godina kasnije rekorder je Premijer lige po broju uzastopnih mečeva na kojima je postizao golove.

Napadač Lestera je pogađao mrežu svih rivala na 11 vezanih utakmica svog tima od 29. avgusta do 28. novembra. Time je oborio 12 godina star rekord Ruda van Nistelroja.

Na 16 mečeva u sezoni, Vardi je proslavio 15 pogodaka i prvi je na listi golgetera Premijer lige.

...a Ozil asistira

Mesut Ozil je najbolji asistent u takozvanim „Ligama petice“ sa 15 dodavanja za gol, daleko ispred prvog pratioca Anhela di Marije.

Njemački reprezentativac godinu će pamtiti po tome što je u dresu Arsenala asistirao na šest mečeva uzastopno, što je novi rekord Premijer lige.

Čelsi nikada gori u Premijer ligi

Sa statusom branioca titule, Čelsi je u prvih 16 kola engleskog šampionata osvojio samo 15 bodova, što je najgori rezultat „plavaca“ otkada se takmiče u Premijer ligi.

Ceh je platio Žose Murinjo, koji je smijenjen. Sa privremenim menadžerom Gusom Hidinkom, tim iz Londona je u subotu na Stemfrod bridžu pobijedio Sanderlend.

Zlatni Zlatan

Za samo tri i po sezone u dresu Pari Sen Žermena Zlatan Ibrahimović pomjerio je golgeterske granice "svetaca".

Švedski reprezentativac (120) u oktobru je prestigao Portugalca Pauletu (109) po ukupnom broju pogodaka, a nedavno je prestigao Mustafu Daleba na čelu liste najboljih strijelaca tima iz Pariza u francuskom šampionatu (90 - 85).

Uz to, u 2015. Zlatan je svoj rekordni golgeterski učinak u švedskoj reprezentaciji uvećao za 11 golova i sada je na brojci 62.

Bonus video: