Sa 33 sam bio bez novca, ali sam i dalje volio fudbal

53 pregleda 0 komentar(a)
Klop, Foto: Reuters
Klop, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.12.2015. 21:29h

Imao sam 33 godine kada sam završio ne previše insiprativnu karijeru. Nisam imao novca i ispred mene je bila neizvjesna budućnost. Ali, i dalje sam volio fudbal - počinje svoju životnu priču trener Liverpula Jirgen Klop u božićnom dokumentarcu koji će biti emitovan na oficijelnom sajtu „redsa”.

Danas, 48-godišnji stručnjak iz Njemačke je najplaćeniji menadžer u istoriji Liverpula, sa godišnjom platom od sedam miliona funti.

"Nisam bio dovoljno dobar igrač da bih obezbijedio sebi unosan život. Možda sam i zbog toga uspio kao menadžer".

Čak 11 godina je nosio dres Majnca u popularnoj Cvajti. Bio je i ljubimac navijača, ali i sam priznaje da nikada nije mogao da dostigne nivo da bi zaigrao u Bundesligi.

"Bio sam brz, imao sam dobar udarac glavom. Takođe, igrao sam srcem", nastavlja Klop, ali i priznaje:

"Nisam bio dobar tehničar i mrzio sam sebe zbog toga. Bio sam samokritičan".

Ipak, nešto ga je izdvajalo...

"Volio sam fudbal i uvijek sam pokušavao da ga razumijem bolje od ostatka tima, jer je to bio jedini način da ostanem u igri".

Bilo mu je suđeno da postane trener...

"Uvijek sam imao san da budem fudbalski menadžer. Da mi je neko došao i ponudio mi da sa 25 godina prestanem da igram i postanem trener, prihvatio bih, bez problema. Ali, to se nije dogodilo, morao sam da čekam do 33".

I njegova trenerska karijera počela je u Majncu, karnevalskom gradu na obali Rajne. Ljudi iz kluba prepoznali su njegov trenerski instinkt i odmah mu ponudili posao šefa stručnog štaba prve ekipe.

Klop je 2005. uveo Majnc u Bundesligu, prvi put u klupskoj istoriji. Tri godine kasnije preuzeo je Borusiju Dortmund i ostatak priče je poznat...

Bonus video: