Blater i Platini isključeni iz fudbala na osam godina!

54 pregleda 8 komentar(a)
Sep Blater i Mišel Platini, Foto: Reuters
Sep Blater i Mišel Platini, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2015. 09:25h

Fifa i Uefa će definitivno morati da potraže nove čelnike.

Sep Blater i Mišel Platini, donedavno dva najmoćnija fudbalska čovjeka, suspendovani su na osam godina – odluka je Etičke komisije Fife.

Kazna stupa na snagu odmah, a Švajcarcu i Francuzu je zabranjeno da se bave i sportskim i administrativnim poslovima.

Njih dvojica kažnjeni su zbog „nelojalne isplate“ od dva miliona švajcarskih franaka, koliko je sada već bivšem predsjedniku Uefe isplaćeno 2011. godine za „konsultantske usluge“.

“Ni u svojoj pisanoj izjavi, niti u ličnom saslušanju, gospodin Blater nije uspio da pokaže pravni osnov za isplatu tog novca, a njegov argument o usmenom dogovoru nije dovoljno ubjedljiv i odbijen je“, stoji u saopštenju Etičke komisije.

Dalje se navodi da dokazi nisu bili dovoljni kako bi se Blater i Platini kaznili na osnovu člana 21 Etičkog koda Fife (mito i korupcija), ali jesu bili dovoljni da se podvedu pod član 20 – “nuđenje i prihvatanje poklona i drugih benefita“.

Pored toga, Blater će morati da u kasu Fife uplati 50 hiljada, a Platini 80 hiljada švajcarskih franaka.

Oni imaju pravo na žalbu Sudu za arbitražu u sportu u Lozani.

Ipak, izvjesno je da Platini neće moći da se kandiduje za novog predsjednika Fife – pitanje je da li će se ikada više vratiti u Uefu – kao i da će Blaterova 40-togodišnja karijera u svjetskoj kući fudbala završiti na sraman način.

Bonus video: