Hidink se vratio u Čelsi, ugovor do kraja sezone

0 komentar(a)
Hidink, Foto: Chelseafc.com
Hidink, Foto: Chelseafc.com
Ažurirano: 19.12.2015. 14:08h

Iako je rekao da mu treba malo vremena da "snimi situaciju", nije se puno mislio prije nego je donio odluku i prihvatio ponudu - Gus Hidink vratio se na klupu Čelsija, potvrđeno je danas na zvaničnom sajtu engleskom premijerligaša.

Naslijediće Žozea Murinja, koji je u četvrtak smijenjen nakon slabih rezultata ove sezone u Premijer ligi.

Aktuelni šampion Engleske je u 16 kola pretrpio devet poraza i nalazi se na 16. mjestu na tabeli sa 15 bodova, na bod od zone ispadanja.

"Gospodin Abramovič i uprava kluba vjeruju da Gus (Hidink) ima sve što je potrebno da izvuče najbolje iz naše talentovane ekipe", navodi se u saopštenju Čelsija.

Holandski fudbalski stručnjak je sa Čelsijem potpisao ugovor do kraja sezone, a klub sa "Stamford Bridža" prethodno je vodio od februara do juna 2009. godine, kao privremeni trener (istovremeno je bio i selektor Rusije) nakon što je otkaz dobio Brazilac Luis Felipe Skolari.

Do kraja sezone je Čelsi tada upisao samo jedan poraz u Premijer ligi i od lošeg prve polovine sezone na kraju se završio treći, izborivši mjesto u Ligi šampiona. Čelsi je te sezone osvojio i FA kup, pošto je u finalu na "Vembliju" savladao Everton 2:1.

Malo mu je nedostajalo i da se plasira u finale Lige šampiona, ali je nakon neviđene sudijske pljačke u revanšu polufinala na „Stamford bridžu” (čuveni slučaj Ovrebo i pet nedosuđenih penala za domaćina), u finale prošla Barselona.

"Jako sam uzbuđen što sam se vratio na Stamford Bridž. Čelsi je jedan od najvećih klubova na svijetu, ali nije tamo gdje bi trebalo da bude u ovom trenutku. Ipak, vjerujem da možemo da preokrenemo ovu sezonu. Radujem se radu sa igračima i sa svima u klubu, a posebno što ću obnoviti svoju divnu vezu sa navijačima Čelsija", rekao je holandski stručnjak za klupski sajt.

Tokom karijere vodio je PSV (bio je prvak Evrope 1988. godine, i osvojio šest titula u Holandiji u dva mandata), Fenerbahče, Valensiju, Real Madrid, Betis, Anži, kao i reprezentacije Holandije (četvrti na Mundijalu 1998. godine), Australije, Rusije (polufinale Evropskog prvenstva 2008.), Turske i Južne Koreje, sa kojom je bio treći na Mundijalu 2002. godine.

On je u junu napustio selekciju Holandije poslije neuspjeha u kvalifikacijama za Evropsko prvestvo 2016. godine u Francuskoj. Holandija je grupnu fazu takmičenja završila na četvrtom mjestu iza Češke, Irske i Turske.

Hidink neće voditi ekipu u današnjem meču protiv Sanderlenda, već će tu dužnost za ovu priliku preuzeti treneri u klubu, Stiv Holand i Edi Njuton.

Bonus video: