"Imam trule jabuke u timu"

Mendadžeri drugih klubova Premijer lige mahom šokirani Murinjovom smjenom. Šta je Portuagalac uradio pogrešno ove sezone?
2 komentar(a)
Murinjo, Foto: Reuters
Murinjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2015. 14:30h

Smjena Žozea Murinja sa klupe Čelsija odjeknula je poput bombe i uzdrmala fudbalski svijet.

Odlazak trenera koji je sam sebe nazvao "specijalnim", teško da može da bude drugačiji nego - specijalan. Engleske novine čak su i štampale specijalne dodatke na desetak strana posvećene najboljem treneru u istoriji Čelsija i procentualno najuspješnijem u istoriji Premijer lige.

I kriza u koju je ove sezone zapao Čelsi, aktuelni prvak Engleske, nije mogla da bude obična već - specijana. Čak devet poraza u 16 utakmica i borba za opstanak najveći je pad koji jedan šampion Engleske imao u istoriji.

Šta je dovelo do takvog posrnuća, kako Murinjo nije predvidio ovaj pad i zašto nije mogao da se izbori s tim, pitanja su na koje engleski mediji traže odgovore u detaljnim i raznovrsnim analizama.

Dan nakon smjene Murinja, na vidjelo izlaze rečenice iz njegovom posljednjeg intervjua kao trenera Čelsija, pa čak i riječi koje je izgovorio fudbalerima na posljednjem sastanku prije smjene.

"Bolji sam nego što sam mislio", rekao je, između ostalog u razgovoru za BT sport, samo dan prije nego što mu je Roman Abramovič uručio otkaz.

A šta je rekao igračima na posljednjem sastanku prije nego što je saznao da je smijenjen?

"Imam nekoliko trulih jabuka u timu koje mi stvaraju puno problema i to je situacija sa kojom teško mogu da se izborim", prenosi BBC Murinjove posljednje riječi upućene fudbalerima.

Jasno, Portugalac je izgubio kontrolu u svlačionici i pojedini igrači više mu nisu bili privrženi kao ranije.

"Murinja je smijenilo najveće zlo u današnjem fudbalu - klanovi. Možeš da imaš najbolju ekipu, najkvalitetnije igrače, najskuplju svlačionicu, ali ako nemaš zajedništvo, džaba ti to sve. Murinjo je to zajedništvo izgubio i na kraju je platio glavom. Njegov najveći problem je velika sujeta, a ove sezone u Čelsiju je došlo do ogromnog sukoba njegovog ega i ega nekoliko fudbalera, mahom onih najiskusnijih, koji nisu mogli da prihvate činjenicu da više nisu u prvom planu", kazao je za hrvatski "Index" Mario Stanić, nekadašnji fudbaler Čelsija.

Koji su to igrači? Džon Teri? Teško, jer je danas izjavio da je Murinjo "najveći sa kojim je ikada radio" i da će mu puno nedostajati. Eden Azar? Moguće, on nije izjavio ništa...

Ko god to bio, Roman Abramovič nije imao strpljenja da sačeka Murinja do ljeta i da mu slobodu da "očisti trule jabuke", te da rekonstruiše tim. Ovakva odluka nije se dopala mnogim menadžerima iz Premijer lige.

"Šokiran sam. Nisam "unutra", ne znam šta se dogodilo, ali smijeniti trenera pred Božić, kada je raspored utakmica najgušći, zaista je čudna odluka", kazao je trener Sanderlenda Sem Alerdajs, koji se sjutra sastaje sa Čelsijem.

"Iznenađen sam. Murinjo je fantastičan menadžer čiji fudbalski rekorde će teško biti dostižni. Ali, to je fudbal, to je život", izjavio je menadžer Mančester junajteda, Luis van Gal.

Jednako zaprepašćen bio je i menadžer Vest Hema, Slaven Bilić.

"Bilo je mnogo natpisa u novinama koji su nagovještavali smjenu, ali svejedno - iznenađen sam. Mislio sam da će Murinjo okrenuti stvar. Kriza u koju je zapao Čelsi dešava se svakom klubu. Pogledajte Borusiju Dortmund iz prošle sezone. Borili su se za opstanak. U svakom slučaju, Murinjov odlazak je veliki gubitak za Premijer ligu i svima će nam nedostajati", kazao je Bilić.

Murinjo se (još) nije oglašavao, Čelsijev stadion je napustio poput delikventa optuženog da je nešto ukrao, sa kapuljačom preko glave ispred gomile fotoreportera.

Nije malo onih koji tvrde da je jedan od najuspješnijih evropskih trenera u - kreativnoj i stvaralačkoj krizi, te da mu treba odmor.

"Murinjovo lice u posljednjih nekoliko mjeseci nije bilo lice čovjeka koji odaje utisak da voli fudbal. Mislim da mu je potrebno vrijeme da se povrati, dobar odmor, makar do ljeta", kazao je Džejmi Rednap, nekadašnji reprezentativac Engleske.

A na ljeto? Nema sumnja, Murinja čeka neki drugi veliki klub.

Bonus video: