FSCG se zahvalio Brnoviću, traži se novi selektor

"IO FSCG se zahvaljuje Branku Brnoviću na profesionalnom radu, zalaganju i rezultatima ostvarenim tokom zajedničke saradnje i želi mu puno uspjeha u daljoj karijeri", kaže se u saopštenju na sajtu FSCG.
65 pregleda 73 komentar(a)
Branko Brnović, Foto: Savo Prelević
Branko Brnović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.12.2015. 15:19h

Fudbalska reprezentacija Crne Gore uskoro će dobiti novog selektora, četvrtog u istoriji, nakon što je Fudbalski savez Crne Gore na sjednici Izvršnog odbora odlučio da ne produži saradnju sa Brankom Brnovićem, dosadašnjim selektorom.

"Izvršni odbor je donio odluku da ne nastavi saradnju sa doskorašnjim selektorom "A" reprezentacije Brankom Brnovićem. IO FSCG se zahvaljuje Branku Brnoviću na profesionalnom radu, zalaganju i rezultatima ostvarenim tokom zajedničke saradnje i želi mu puno uspjeha u daljoj karijeri", kaže se u saopštenju na sajtu FSCG.

Brnović je preuzeo reprezentaciju u septembru 2011. godine, umjesto smijenjenog Zlatka Kranjčara. Uspješno je dovršio posao u tadašnjem ciklusu kvalifikacija za Euro 2012. i plasirao se u baraž, u kojem je Crna Gora poražena od Češke sa 3:0 u ukupnom skoru.

Nekadašnji asistent Zorana Filipovića i Zlatka Kranjčara odradio je potom puna dva ciklusa, kvalifacija za Mundijal u Brazilu 2014. i Euro u Francuskoj 2016. U prvom je Crna Gora završila kao treća na tabeli, iza Engleske i Ukrajine i do pretposljednjeg kola se borila za baraž, a tokom prvog dijela kvalifikacija čak je i vodila priču u grupi. U posljednjim kvalifikacijama za Euro Crna Gora je od početka bila daleko od visokog plasmana, da bi ciklus završila kao 4. u grupi, ubjedljivo iza Austrije, Rusije i Švedske, koje su se plasirale u završnicu.

Brnović je bio na pragu odlaska u novembru 2013. godine nakon poraza pod Goricom od Moldavije 5:2, ali je odustao nakon razgovora sa predsjednikom FSCG Dejanom Savićevićem, da bi nakon toga potpisao novi dvogodišnji ugovor.

Predsjednik FSCG Dejan Savićević nedavno je izjavio da je Brnović bio pred smjenom nakon remija sa Lihtenštajnom i poraza u Austriji septembra prošle godine, ali da je ostao jer je do narednog meča (Švedska, novembar) bilo premalo vremena da bi se pronašao novi selektor.

Brnović je misiju na klupi crnogorske reprezentacije počeo remijem sa Englezima 2:2 septembra 2011. godine kojim je Crna Gora obezbijedila plasman u baraž za Euro, a završio teškim porazom od Makedonije u Skoplju 4:1 u prijateljskom meču novembra 2015.

Na klupi reprezentacije kao selektor ukupno je sjedio 34 puta, računajući kvalifikacione i prijateljske utakmice. Bilans je 11 pobjeda, devet remija i 13 poraza, ne računajući službenih 0:3 od Rusije marta ove godine. Samo u kvalifikacijama, Brnovićev bilans je sedam pobjeda, šest remija i 11 poraza.

Najveću pobjedu zabilježio je protiv Ukrajine u Kijevu oktobra 2012. godine, 1:0 (u taj red mogu i da se svrstaju dva remija sa Englezima u Podgorici), a najteži poraz takođe od Ukrajine, 4:0 pod Goricom u junu 2013, kojim je CG skrenula sa kolosijeka koji je vodio ka Brazilu (u taj red može da se svrsta i remi sa Lihtenštajnom).

Dva Brnovićeva teška poraza stigla su i u mečevima koja takmičarski nisu značila ništa, protiv Moldavije 5:2 na zatvaranju kvalifikacija 2013. i nedavno u Skoplju 4:1 u prijateljskoj utakmici.

Očekuje se da će Crna Gora najkasnije do februara naredne godine dobiti novog selektora. Februar je mjesec u kojem su ustoličeni i prvi selektor Zoran Filipović (2007. godina), kao i njegov nasljednik Zlatko Kranjčar (2010. godina).

Izvršni odbor FSCG odlučio je da na još godinu dana produži saradnju sa svim ostalim selektorima kojima su isticali ugovori - Aleksandrom Miljenovićem (omladinci), Borisom Miličkovićem (kadeti), Obrenom Sarićem (kadeti), Dervišem Hadžiosmanovićem (ženske selekcije) i Svetom Ljesarom (futsal).

Bonus video: