Namještanje utakmica u Crnoj Gori: Liga kriminala

U decembru prošle godine, po nalogu inspektora UEFA, državno tužilaštvo otvorilo je istragu protiv Čelika i Zete, zbog sumnje da su učestvovali u namještanju utakmica i tako ostvarili nelegalnu dobit od preko milion eura
224 pregleda 6 komentar(a)
Čelik - Honved, Foto: Luka Zeković
Čelik - Honved, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.12.2015. 12:52h

Inspektori kriminalističke policije otvorili su prije petnaestak dana istragu o namještanju pet fudbalskih utakmica u Crnoj Gori, odigranih tokom jesenjeg prvenstva.

Mediji su objavili da je, iz­me­đu osta­lih, predmet njihovog interesovanja meč Pe­tro­vac–Ze­ta, odigran 26. ok­to­bra, u ko­jem je po­bi­je­dio go­stu­ju­ći tim sa 5:3. In­spek­to­ri pro­vje­ra­va­ju i je­dan meč Ku­pa Cr­ne Go­re, a, kako je objavio Dan, pod lu­pom je utak­mi­ca De­čić–Ru­dar, za­vr­še­na re­zul­ta­tom 2:2, u ko­joj su do­ma­ći igra­či go­lo­ve po­sti­gli u 89. i 90. mi­nu­tu.

U martu ove godine crnogorska policija je uhapsila petoricu fudbalera osumnjičenih za kriminalno udruživanje i namještanje utakmica. Milovan Pavićević, šef Sektora kriminalističke policije, izjavio je da su uhapšeni namještanjem utakmica ,,sebi ili drugima" nezakonito pribavili 75 hiljada eura. Sportski novinari pretpostavljaju da je riječ o mečevima Berane - Sutjeska, Berane – Mogren i Mogren – Berane, igranim prošle godine.

Tako je još jednom aktuelizovano pitanje koliko je fudbal u Crnoj Gori ušao u zonu kriminala čime pojedinci zarađuju velike sume novca.

U decembru prošle godine, po nalogu inspektora UEFA, državno tužilaštvo otvorilo je istragu protiv Čelika i Zete, zbog sumnje da su učestvovali u namještanju utakmica i tako ostvarili nelegalnu dobit od preko milion eura.

Prva crnogorska fudbalska ekipa na koju je pala sumnja da namjerno gubi međunarodne utakmice - za račun fudbalske mafije – bio je budvanski Mogren.

Njemački Špigl pisao je da su njihovi istražitelji uvjereni da su dvije utakmice u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u ljeto 2009. godine, između FN Kopenhagen i FK Mogren Budva, bile namještene. U oba susreta Danci su pobijedili sa 6: 0.

Ivo Đurišić, ljekar i bivši sportski radnik, kaže, u razgovoru za Monitor, da je još sedamdesetih godina prošlog vijeka u tadašnjoj Jugoslaviji bilo namještanja fudbalskih utakmica.

,,Sjećam se da je 1969. godine utakmica u Čapljini Borac – Budućnost završena rezultatom 0:2. Radilo se o kvalifikacijama za ulazak u Prvu ligu. Bili su potplaćeni centarhalf i lijevi half Borca. U finalnom dvomeču za ulazak u Prvu ligu Budućnost je u Tuzli sa Slobodom igrala 1:1, a u Titogradu utakmica je završena sa 3:0 za Slobodu. Do danas je ostala sumnja da je ta utakmica bila namještena”, kaže Đurišić.

Upućeni tvrde da u novije vrijeme, kada postoje brojne kladionice u kojima se vrti velika para, ima ko zna koliko namještanja rezultata i da se to najčešće radi na utamicama na kojima se igra za opstanak klubova u ligi.

Đurišić kaže da ga je, uoči prve međunarodne utakmice koju je igrala reprezentacija suverene Crne Gore, a bila je to prijateljska utakmica sa reprezentacijom Mađarske, nazvao visoki mađarski diplomata, njegov porodični prijatelj, i rekao da će Mađarska pokloniti pobjedu Crnoj Gori. Crna Gora je slavila rezultatom 2:1.

Opširnije u Monitoru

Bonus video: