U Švajcarskoj istraga o 133 sumnjive transakcije Fife

0 komentar(a)
Katar 2022, Foto: Fifa.com
Katar 2022, Foto: Fifa.com
Ažurirano: 14.12.2015. 15:47h

Švajcarske vlasti istražuju 133 sumnjive finansijske transakcije povezane s odlukom Fife da odobri Rusiji i Kataru domaćinstva svjetskih fudbalskih prvenstava 2018. i 2022. godine, objavila je kancelarija glavnog švajcarskog tužioca (OAG).

To je 103 transakcije više od broja koji je OAG prijavio u avgustu u sklopu istrage o korupciji u Fifi. Rusija i Katar, mala pustinjska država bez fudbalske tradicije gdje se dnevne temperature ljeti penju i iznad 40 stepeni Celzijusa, odbacile su tvrdnje o kupovini domaćinstva.

Portparolka OAG-a je izjavila da su izvještaji o sumnjivim aktivnostima došli od jedinice Švajcarske obavještajne službe koja istražuje slučajeve pranja novca.

"Ti izvještaji su povezani s kriminalnim aktivnostima oko odobravanja domaćinstva svjetskih fudbalskih prvenstava 2018. i 2022.", dodala je portparolka OAG-a.

Američki savezni istražioci vode paralelnu istragu o Fifinom finansijskom ponašanju i optužili su 27 fudbalskih funkcionera za primanje mita u sklopu odobravanja marketinških i televizijskih prava. Dvanaest osoba iz dvije marketinške kompanije su osuđene u SAD-u.

Predsjednik Fife Sep Blater, njegov zamjenik Džerom Valke i predsjednik Uefe Mišel Platini su pod suspenzijom Fifinog internog etičkog odbora zbog sumnji za korupciju.

Bonus video: