Barsa na Arsenal, Bajern protiv Juvea, PSŽ ponovo ukršta sa Čelsijem

U osmini finala Lige šampiona igraće Gent – Volfsburg, Roma – Real, PSŽ – Čelsi, Arsenal – Barselona, Juventus – Bajern, PSV – Atletiko Madrid , Benfika – Zenit i Dinamo Kijev – Mančester siti
56 pregleda 0 komentar(a)
Liga šampiona žrijeb osmine finala, Foto: Twitter
Liga šampiona žrijeb osmine finala, Foto: Twitter
Ažurirano: 14.12.2015. 11:36h

„Samo ne Juve ili PSŽ“ – priželjkivala je pred današnji žrijeb osmine finala Lige šampiona madridska Marka u ime španskih predstavnika, koji su se našli u prvom šeširu.

„Juve rizikuje, Roma se nada“ – odgovarala je iz Milana „Gazeta delo Sport“, strijepeći za italijanske timove, smještene u drugom šeširu.

„Pari Sen Žermen nema razloga da se boji Barse, Bajerna i Čelsija“ – hrabrio je „Frans fudbal“ francuskog šampiona, koji je takođe bio među nepovlašćenim timovima.

Sve želje 16 klubova, svrstanih u dvije kategorije (u jednoj pobjednici grupa, u preostaloj drugoplasirani), slile su se u „bubanj“ pri žrijebu u Nionu i nisu mogle biti ostvarene.

Legenda Intera Havijer Zaneti, uz pomoć generalnog sekretara Uefe Đanija Infantinija i direktora takmičenja Đorđa Marketija, prvo je izvukao kuglice sa imenima debitanata u ovoj fazi i autsajdera Genta i Volfsburga.

Nakon najmanje atraktivnog para, uslijedilo je ukrštanje Rome i Reala, koji su se posljednji put sastali u elitnom takmičenju 2008, a onda, već po navici, nije se moglo izbjeći spajanje Pari Sen Žermena i Čelsija.

"Sveci" i "plavci" treći put zaredom sastaće se u osmini finala - prije dvije sezone, u četvrtfinalu, tim iz Londona je prošao dalje zbog gola u gostima (2:0, 1:3), a u nezaboravnim mečevima u februaru i martu ove godine francuski šampion se revanširao na isti način (1:1, 2:2).

Vrela ruka Zanetija, sastavila je poslije pet godina, a treći put u posljednjih sedam sezona, Barsu i Arsenal u eliminacionoj fazi.

U dva prethodna navrata, deblji kraj izvlačile su "tobdžije" - Katalonci, koji brane trofej, bili su bolji 2010. u četvrtfinalu (4:1, 2:2) i godinu kasnije u osmini finala (3:1, 1:2), a od tima iz Londona poraženi su samo jednom u posljednjih sedam utakmica.

Zvanični vicešampion Juventus teško da je mogao da prođe gore - "stara dama" igraće sa Bajernom, od koga je prije dvije i po godine eliminisana u četvrtfinalu (0:2, 0:2) u šampionskoj sezoni Bavaraca.

"Nadali smo se boljoj sreći u žrijebu, ali smoi uvjereni da možemo da pružimo dvije dobre partije" - poručio je potpredsjednik torinskog kluba Pavel Nedved.

Finalista Lige šampiona iz 2014. Atletiko put do četvrtfinala tražiće preko PSV-a, sa kojim ima pozitivno iskustvo iz mečeva grupne faze u sezoni 2008/2009 (3:0, 2:1).

Poslije pet pobjeda u grupi, Zenit je kao rivala dobio Benfiku, dok bi Mančester siti konačno mogao do četvrtfinala, jer mu je rival Dinamo Kijev.

"Čelsi...uh! Arsenal... uh! Mančester siti dobar žrijeb" - prokomentarisao je na Tviteru (ne)sreću engleskih predstavnika Alen Širer.

Parovi osmine finala Lige šampiona

Gent – Volfsburg

Roma – Real

PSŽ – Čelsi

Arsenal – Barselona

Juventus – Bajern

PSV – Atletiko Madrid

Benfika – Zenit

Dinamo Kijev – Mančester siti

Prvi mečevi igraće se 16, 17, 23. i 24 februara, a revanši 8, 9, 15. i 16. marta.

Bonus video: