Kratak put Bokelja: Od kandidata za ispadanje do evropskih snova

"Koncept i stil igre smo pravili bazirajući se na jakom kolektivu", kaže trener Slobodan Drašković
55 pregleda 3 komentar(a)
Slobodan Drašković, Foto: Radoje Milić
Slobodan Drašković, Foto: Radoje Milić
Ažurirano: 12.12.2015. 15:40h

Od ekipe koja je do prošle sezone ispadala svaki put kada bi kročila u Prvu ligu, do kandidata za plasman u Evropu - kotorski Bokelj je ovaj put prošao za samo godinu.

Slobodan Drašković „skockao” je ekipu koja je u drugom dijelu prošle sezone bila četvrta na proljećnoj tabeli po broju bodova, izborivši opstanak prvi put u samostalnoj Crnoj Gori (nakon ekspresnog ispadanja u sezonama 2007/08 i 2011/12).

Bila je to, ispostavilo se, prava najava za ovo što se dogodilo ove jeseni: Kotorani su ponovo četvrti po broju osvojenih bodova, a sjajna jesen krunisana je i plasmanom u polufinale Kupa.

To je najveći uspjeh Kotorana do sada i stepenica do Evrope, ali Drašković ostaje miran:

"Tek je odigran prvi dio sezone, prava iskušenja dolaze na proljeće, ali mi želimo da vrebamo svoju šansu na oba fronta".

Sjajna polusezona, po treneru Bokelja, bila je kombinacija nekoliko faktora.

"Prije svega, to je dobro selektirana ekipa, igrači su već duže vremena zajedno. Mi smo i u drugom dijelu prošle sezone, sa sličnom ekipom, igrali dobar fudbal. Na kraju, tu su ljudi iz kluba koji su uredno ispunjavali sve obaveze prema igračima, omogućivši da funkcionišemo bez trzavica".

Disciplina, kolektiv, dobra taktička priprema za utamice, krasili su Kotorane u jesenjem dijelu sezone, ali Drašković glavne zasluge pripisuje igračima:

"Koncept i stil igre smo pravili bazirajući se na jakom kolektivu, što je suština u fudbalu, ali bi sve bilo uzalud da nismo imali taktički obučene igrače, spremne da sve zamisli sprovedu u djelo.

Mijenjali su se glavni protagonisti (nekada golman Mijatović, defanzivac Ognjanović, bek Maksimović, vezista Macanović, napadač Nikezić...), ali je jaka cjelina uvijek bila glavna snaga Bokelja.

"Bilo bi fenomenalno kada bismo izašli u Evropu, na bilo koji način. Možda uz malo sreće na žrijebu polufinala Kupa, s tim što znamo da ni u Lovćenu ne sjede skrštenih ruku i da imaju iste ambicije kao mi. Možda i u prvenstvu, gdje ćemo pokušati da uz jedno ili dva pojačanja ostanemo na četvrtoj poziciji", zaključuje Drašković.

Bonus video: