Hulk kolo vodi

Pol Pogba u Juventusu godišnje zarađuje kao Havi Garsija iz Zenita, a Manuel Fernandeš prima 600.000 eura više od Miralema Pjanića!
1 komentar(a)
Hulk, Foto: Beta-AP
Hulk, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.12.2015. 15:00h

Ruski klupski fudbal sve je konkurentniji najjačim evropskim ligama. Pokazao je to Zenit, koji je nakon pet pobjeda poražen kombinovanim sastavom koji je trener Andre Viljaš Boaš izveo na gostovanju Gentu.

Zenit je igrao bez Brazilca Hulka, najplaćenijeg igrača u Rusiji koji ima platu od sedam milliona eura, i to kada se odbiju porezi i bez premija.

Iza Hulka na listi najplaćenijih igrača u Rusiji su: Ezeklijel Garaj (Zenit, 5 miliona), Aleksandar Kokorin (Dinamo, 5) Havi Garsija (Zenit, 4,5), Vedran Ćorluka (Lokomotiva, 4,4), Igor Denisov (Dinamo, 4), Aksel Vicel (Zenit, 4), Mubarak Busufa (Lokomotiva, 3,9), Manuel Fernandeš (Lokomotiva, 3,8).

Tek na desetom je mjestu napadač Zenita, Artjom Dzjuba, koji je u šest utakmica grupne faze LIge šampiona postigao isto toliko golova, pa sa 3,6 miliona izgleda potcijenjen. Tim prije, jer je već oborio nacionalni rekord po broju golova u sezoni u evropskoj eliti, koji je držao Roman Širokov sa pet golova u sezoni 2011/2012.

Visoke plate u Rusiji razlog su odbijanju igrača iz te zemlje da igraju u jačim evropskim ligama. U posljednjem prelaznom roku put u inostranstvo odbili su Kokorin, Oleg Šatov, Igor Smoljnikov, Alan Džagojev...

A zašto? Poređenja radi, Pol Pogba u Juventusu godišnje zarađuje kao Havi Garsija iz Zenita, a Manuel Fernandeš prima 600.000 eura više od Miralema Pjanića!

Ruski novinari došli su do podatka da Jura Movsisjan iz Spartaka zaradi godišnje 2,5 miliona, samo 200.000 manje od zbirne zarade trojice igrača na njegovoj poziciji u italijanskim klubovima - Nikola Kalinić (Fiorentina), Eder (Sampdorija) i Alberto Paloski (Kjevo). Movsisjan je ove sezone postigao tri gola i imao je dvije asistencije, dok su njih trojica postigli 26 golova i imali osam asistencija.

Bonus video: