Šmajhel: Na EP 1992. godine smo igrali u ime Jugoslavije

144 pregleda 0 komentar(a)
Kasper Šmajhel, Foto: Zimbio.com
Kasper Šmajhel, Foto: Zimbio.com
Ažurirano: 08.12.2015. 17:09h

Legendarni golman Peter Šmajhel rekao je danas da ne može da objasni kako je reprezentacija Danske osvojila Evropsko prvenstvo 1992. godine, na koje je otišla umjesto Jugoslavije, koja je sa turnira izbačena zbog rata na svojoj teritoriji.

"Zbog tadašnjih okolnosti smo otišli umjesto Jugoslavije i osjećanja su nam bila pomiješana jer smo znali da idemo na EP jer je izbio rat u jednoj zemlji. Mi smo tada praktično igrali u ime Jugoslavije, preuzeli smo sve što je Jugoslavija trebalo da ima. Postali smo šampioni Evrope, nemoguće je objasniti kako je došlo do toga. I dalje ne razumijem kako smo osvojili Evropsko prvenstvo u Švedskoj", rekao je Šmajhel novinarima u Beogradu.

Šmajhel je u Beograd doputovao kao promoter saradnje njegovog bivšeg kluba Mančester junajteda i Eurobanke.

U kvalifkacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine Danska je igrala u grupi sa Srbijom, Albanijom, Jermenijom i Portugalom. Pojedini mediji prenijeli su da je Jermenija "prodala" utakmicu Albaniji, koja je osvojila drugo mjesto u grupi i otišla direktno na turnir u Francusku.

"Malo je čudno, ali to je nepotvrđeno. Albanija je zaista lako pobijedila Jermeniju i Fifa i Uefa će to sagledati, ali mi u svakom slučaju nismo zaslužili da odemo na Evropsko prvenstvo u Francuskoj", rekao je 52-godišnji Šmajhel.

Šmajhel nije želio da odgovori na pitanje ko je bolji golman, on ili njegov sin Kasper, koji brani za Lester i dansku reprezentaciju i dodao: "Sami odlučite".

Bivši golman Mančester junajteda je pohvalno govorio o srpskom defanzivcu Nemanji Vidiću, koji je više sezona nastupao za klub sa Old Traforda.

"On je dugo godina bio moj omiljeni igrač. Teško je reći, ali on je zajedno sa Riom Ferdinandom činio najbolji štoperski tandem koji sam video u svjetskom fudbalu. Srbija zaista treba da bude ponosna jer pored Vidića ima i Novaka Djokovića. Privilegija je da jedna zemlja ima dvije takve zvijezde", rekao je on.

Kada je riječ o višedecenijskom treneru Mančester junajteda Aleksu Fergusonu, Šmajhel je rekao da su svi u klubu bili svjesni da će biti teško kada on ode.

"Postoji toliko toga što bih mogao da kažem o Aleksu. On je vodio Junajted 27 godina. Svijet se za to vreme menjao, on je išao u korak sa svijetom i istovremeno bio korak ispred svih. Njemu je odnos prema pojedincima bio prioritet. Bio sam jedan od prvih stranaca u klubu i čak mi je dozvoljavao da ponedjeljkom odem da vidim porodicu u Danskoj i da se vratim u petak, dan pred utakmicu, a nekome nije dao da ode do Londona na dva sata. Tačno je znao kako sa kim treba da postupa", rekao je on.

Šmajhel je ocijenio da je pred Junajtedom veliki izazov i da je potrebno da navijači to razumiju i klubu daju nešto više vremena.

On će u Beogradu posjetiti svratište za decu, kojima će pokloniti patike, slatkiše, školski pribor i druge potrebne stvari.

"Društvena odgovornost je bitna, u Junajtedu ozbiljno shvatamo to što smo ozbiljan klub. Fudbalski klub je skupa stvar, novac je bitan, ali je jednako bitno i da se povežemo sa navijačima", rekao je bivši danski reprezentativac.

Šmajhel je naveo da mu je veliko zadovoljstvo što je ponovo u Srbiji i prisetio se kada je bio u srpskoj prijestonici kada su se igrale kvalifikacije za Evropsko prvensto 1992. godine.

Finansijski direktor Mančester junajteda Sajmon Hopi naveo je veliku povezanost tog kluba sa Srbijom i rekao da postoji mnogo ljudi koji prate "crvene đavole" i da bi im trebalo uzvratiti podršku.

"Naš klub i Srbiju povezuje više stvari. Jedan od najznačajnijih događaja se desio 1958. godine, kada se poslije utakmice u Beogradu desila avionska nesreća u Minhenu. Junajted je tada pokazao da se ne predaje, iako su mnogi izgubili život. Takođe, tu je Nemanja Vidić kojio je igrao u našem klubu", rekao je Hopi.

Mančester junajted i Eurobanka u Srbiji su partneri od aprila 2014. godine.

Bonus video: