Dominacija Mladosti kroz statistiku i rekorde

Prednost Mladosti od devet bodova u odnosu na drugoplasirani Rudar je najveća razlika koju je neki jesenji šampion ostvario u Telekom 1. CFL.
60 pregleda 0 komentar(a)
Mladost, Foto: Luka Zeković
Mladost, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.12.2015. 08:55h

Fudbaleri Mladosti osvojili su jesenju titulu i obilježili prvi dio prvenstva na najdominatniji način koji je viđen otkada se igra Telekom 1. Crnogorska fudbalska liga. A kompetirano je već devet šampionata.

Izabranici Nikole Rakojevića vratili su se onome što je domaćim klubovima, pa makar se radilo i o šampionima, nedostajalo već četiri godine - razornim pobjedničkim serijima.

Manji podgorički klub pri tome je oborio nekoliko rekorda, a u pojedinim segmentima se značajno približio najvećim brojkama koje su različiti klubovi ostvarili do 2006. godine.

Apsolutna dominacija kojom je Mladost postavila temelje za osvajanje prve šampionske titule, može da se dočara kroz statistiku i poređenja sa prethodnim prvenstvima.

- Prednost Mladosti od devet bodova u odnosu na drugoplasirani Rudar je najveća razlika koju je neki jesenji šampion ostvario u Telekom 1. CFL na polusezoni. Prethodni rekord držali su Zeta i Mogren - Golubovčani su prvi dio sezone 2007/08. završili sa pet bodova prednosti u odnosu na Budućnost, koliko su 2010/11. imali i Budvani, takođe u odnosu na veći podgorički klub.

- Samo se tri puta u prethodnih devet šampionata desilo da jesenji prvak ne osvoji titulu, što takođe ide u prilog Mladosti. Budućnost u prvoj sezoni (2006/07), nakon odlaska Miodraga Božovića, nije sačuvala tri boda prednosti u odnosu na Zetu, ali se zato revanširala Golubovčanima godinu kasnije (2007/08), kada je nadoknadila pet bodova zaostatka sa polusezone. To je, ujedno, i najveći preokret u šampionskoj trci koji je viđen do sada. Rudar je u sezoni 2009/10. osvojio titulu, iako nije bio prvi na polusezoni. Pljevljaci, međutim, nisu zaostajali - bili su drugi samo zahvaljujući slabijoj gol razlici u odnosu na Budućnost. U svim ostalim slučajevima lider na kraju jeseni bio je i šampion: Mogren 2008/09. i 2010/11, Budućnost 2011/12, Sutjeska 2012/13. i 2013/14, te Rudar prošle sezone (2014/15).

- Sa 43 boda, Mladost Nikole Rakojevića je izjednačila rekord Budućnosti Miodraga Božovića iz početne sezone 2006/07. po broju osvojenih bodova u jesenjoj polusezoni. Rezultat Mladosti je za nijansu impresivniji, ako se zna da je tadašnja generacija Budućnosti osvojila 40 bodova na terenu, a tri za zelenim stolom (službena pobjeda 3:0 u odnosu na Zetu).

- Niko do sada nije ostvario toliko pobjeda u 17 jesenjih kola, kao što je to ove godine uradila Mladost (14).

- Sa devet vezanih trijumfa kojima je završila jesenju polusezonu, Mladost je stigla na samo jednu pobjedu od apsolutnog rekorda; primat i dalje drži Budućnost Miodraga Radulovića, koja je u drugom dijelu sezone 2011/12. vezala deset uzastopnih pobjeda, a potom osvojila titulu. Nikola Rakojević i Mladost imaju šansu da na proljeće preuzmu primat i u toj kategoriji - neophodne su im pobjede protiv Mornara u Baru i Dečića kod kuće.

- Rakojević i Mladost već su prestigli serije Budućnosti Mihaila Ivanovića iz 2009. godine (sedam pobjeda), Mogrena Stevana Mojsilovića 2010. (sedam pobjeda), te Sutjeske Dragana Radojičića 2012. (šest pobjeda).

- Aktivna je i serija Mladosti od 13 vezanih mečeva bez poraza. Marku Šćepanoviću i drugovima će, međutum, trebati još nekoliko mečeva bez poraza na startu proljeća ukoliko žele da prestignu rezultat Budućnosti Grofa Božovića iz 2006. (17 utakmica bez poraza) ili apsolutni rekord Budućnosti Branka Babića sezonu kasnije (21 meč bez poraza).

Iz Antalije gledaju ka tituli

Prvu šampionsku titulu u samostalnoj Crnoj Gori fudbaleri Mladosti će pokušati da osvoje tako što će se drugu zimu zaredom pripremati u Antaliji. Podgoričani su, naime, već rezervisali 14-dnevni boravak u hotelu „Top kapi“ (prva polovina februara), u kojem su bili smješteni i prošle godine, tada o trošku trenera Crvene zvezde Miodraga Božovića.

Uprava Mladosti će ovoga puta sama isfinansirati boravak u Turskoj - možda i kao nagrada igračima za sjajan učinak u jesenjoj polusezoni.

Telekom 1. CFL trebalo bi da bude nastavljena 20. februara.

Bonus video: