Blater pod istragom FBI zbog sumnjivih 100 miliona dolara

1 komentar(a)
Sep Blater, Foto: Reuters
Sep Blater, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2015. 09:11h

Odlazeći predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Jozef Blater nalazi se pod istragom FBI da je učestvovao u korupcijskom skandalu teškom 100 miliona dolara, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

Kako se navodi, američke vlasti sumnjaju da je Blater zataškao slučaj u kojem je kompanija za sportski marketing ISL isplatila pomenuti iznos bivšim čelnicima FIFA Žoau Avelanžu i Rikardu Tešeiri, kako bi im zauzvrat obezbjedili marketinška i TV prava utakmica tokom 90-tih godina.

Tešeira je bio jedan od zagovornika ideje da se domaćinstvo prvenstva svijeta 2022. godine dodijeli Kataru, a Bi-Bi-Si navodi da je dodjela organizacije koštala 162 miliona evra.

Blater je već zbog ovog slučaja odgovarao Etičkom komitetu FIFA, naglasivši da nije upoznat sa takvim malverzacijama, ali FBI sumnja u njegove iskaze.

Švajcarac se već, zajedno sa prvim čovjekom UEFA Mišelom Platinijem, nalazi pod suspenzijom FIFA od 90 dana zbog sumnjive isplate od dva miliona švajcarskih franaka.

Blater je zbog korupcijskog skandala koji potresa FIFA podnio ostavku i najavio odlazak poslije vanrednih izbora 26. februara.

Bonus video: