Etički komitet Fife suspendovao uhapšene zvaničnike

0 komentar(a)
FIFA, Foto: Reuters
FIFA, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2015. 16:06h

Etički komitet Svjetske fudbalske federacije (FIFA) privremeno je danas suspendovao privedene potpredsjednike Huana Anhela Naputa i Alfreda Havita zbog optužbi za podmićivanje i reketiranje.

Sudija Joakim Ekert je na zahtev tužioca Kornera Bobelija izrekao funkcionerima Fife privreme suspenzija bavljenja fudbalom.

Vršilac dužnosti direktora Fudbalskog saveza Sjeverne i Centralne Amerike i Karipskih država (CONCACAF), Havit, i predsjednik Fudbalske federacije Južne Amerike (CONMEBOL), Napout, uhapšeni su juče u Cirihu na zahtev američkog tužilaštva u sklopu istrage vezanom za korupciju u vrhu Fife.

Švajcarsko ministarstvo je navelo da su ti visoki zvaničnici navodno plaćeni u zamjenu za prodaju prava marketinga u vezi sa prenosom prvenstava u Latinskoj Americi i kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Fifu od kraja maja potresa veliki skandal, poslije hapšenja nekolicine njenih visokih zvaničnika u sklopu istrage američkih i švajcarskih vlasti o korupciji u svjetskom fudbalu.

Odlazeći predsjednik Fife Sep Blater je zbog velikog pritiska javnosti u junu podnio ostavku, četiri dana pošto je dobio svoj peti mandat.

Bonus video: