Američko tužilaštvo optužilo za korupciju još 16 zvaničnika Fife

0 komentar(a)
Fifa, Foto: Fifa
Fifa, Foto: Fifa
Ažurirano: 04.12.2015. 11:02h

Tužilaštvo SAD optužilo je još 16 zvaničnika Svjetske fudbalske federacije (Fifa) u sklopu istrage o korupciji u svjetskom fudbalu, prenijeli su danas britanski mediji.

Optužnice su podignute nekoliko sati poslije jučerašnjeg hapšenja u Cirihu dvojice potpredsjednika Fife, Alfreda Havita i Huana Anhela Naputa.

Havit je vršilac dužnosti direktora Fudbalskog saveza Severne i Centralne Amerike i Karina (CONCACAF), a Naput predsjednik Fudbalske federacije Južne Amerike (Conmebol).

Oni su uhapšeni zbog sumnji da su primili višemilionski mito.

Kako je prenio BBC, među 16 optuženih je bivši predsjednik Fudbalskog saveza Brazila Rikardo Tešeira. On je optužen za mito i korupciju.

"Razmjere korupcije su nečuvene. Poruka ovih optužnica bi trebalo da bude jasna svakom pojedinicu koji je ostao u sjenci, nadajući se da će izbjeći našu istragu - nemojte čekati da odemo, nećete pobjeći iz našeg fokusa", rekla je američki državni tužilac Loreta Lin.

Fifu od kraja maja potresa veliki skandal, poslije hapšenja nekolicine njenih visokih zvaničnika u sklopu istrage američkih i švajcarskih vlasti o korupciji u svetskom fudbalu.

Predsjednik Fife Sep Blater je zbog velikog pritiska javnosti u junu podneo ostavku, četiri dana pošto je dobio svoj peti mandat.

Bonus video: