Zarade u domaćoj ligi: Jedan trener košta kao četiri fudbalera

Deset trenera u Telekom 1. CFL u prosjeku su značajno plaćeniji od crnogorskih prvoligaških fudbalera, pa čak i od najvećih zvijezda u timu
1091 pregleda 5 komentar(a)
Draško Božović, Foto: Savo Prelević
Draško Božović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.11.2018. 15:35h

Prvoligaški treneri u Crnoj Gori prosječno su plaćeniji četiri puta više od prvoligaških fudbalera.

Mjesečna plata deset trenera Telekom 1. CFL, prema saznanjima “Vijesti”, iznosi u prosjeku oko 2.300 eura. Domaći članovi elitnog ranga ove sezone izdvajaju za šefa stručnog štaba od maksimalnih 4.000 eura (obično za “jača” domaća imena, ili trenere sa strane), pa do minimalnih 1.300.

CG FUDBALERI MEĐU NAJSIROMAŠNIJIMA U EVROPI

Iako se ne radi drastičnim sumama, u poređenju sa ligama u regionu, a posebno za ljude koji se često mijenjaju i koji (previše) zavise od rezultata, naročito u ovom dijelu Evrope, treneri u Crnoj Gori značajno su plaćeniji od fudbalera.

Agencija “Sporting intelligence” je prije četiri dana donijela redovnu godišnju analizu poslovanja fudbalskih klubova i liga u Evropi, a na osnovu istraživanja došla je do zaključka da su fudbaleri Telekom 1. CFL “najsisromašniji” u regionu, te da su među najmanje plaćenima u Evropi.

Prvoligaški fudbaler u Crnoj Gori godišnje prosječno zaradi 6.762 eura, prema podacima “Sporting Intelligence-a”, što je na mjesečnom nivou od oko 560 eura.

Fudbal je u najvećem dijelu Evrope elitna djelatnost, barem u najvišem rangu, a fudbaleri su među najplaćenijima, shodno popularnosti i marketniškoj atraktivnosti “najvažnije sporedne stvari”.

U Crnoj Gori, međutim, nije takav slučaj, pa je prosječna zarada prvoligaškog fudbalera tek nešto malo viša od prosječne zarade u državi uopšte.

Prvoligaški igrač u Makedoniji prosječno prima 830 eura mjesečno, u Bosni i Hercegovini 885, u Albaniji 940, u Sloveniji 2.300, a u Srbiji, gdje prosjek “izbijaju” Zvezda i Partizan - 3.000 eura. Regionalni lider je Hrvatska, u kojoj fudbeleri 1. NHL prosječno zarađuju 13 puta više nego u Crnoj Gori - ili 7.500 eura mjesečno.

Manje od crnogorskih, u Evropi zarađuju samo prvoligaški fudbaleri na Farskim Ostrvima, u Estoniji, Gibraltaru, Moldaviji, Jermeniji i San Marinu.

U najjačim evropskim ligama, naravno, fudbaleri su plaćeni ciframa od kojih boli glava - u Engleskoj 260 hiljada na mjesečnom nivou (prosjek), po podacima “Sporting intelligencea” u Španiji 185 hiljada, u Italiji 125...

TRENER SKUPLJI OD NAJVEĆE ZVIJEZDE

Ako se primanja crnogorskih prvoligaških fudbalera uklope u stroge tržišne okvire, onda su domaći igrači plaćeni taman onoliko koliko su i gledani - jer, samo 340 ljubitelja fudbala ove sezone prosječno dolazi na utakmice Telekom 1. CFL.

Što se tiče trenera, i nije baš takav slučaj, a poseban kuriozitet u domaćem šampionatu predstavlja činjenica da su ljudi koji sjede pored klupa plaćeniji od najskupljih igrača.

Gotovo u svakom klubu u CG, trener zarađuje više od najveće zvijezde tima - u nekima čak i dvostruko, što je neuobičajena praksa u Evropi.

Ili u CFL nema fudbalskih zvijezda, čak ni na lokalnom nivou, ili su treneri mnogo veće zvijezde od igrača. Istina je možda negdje na sredini, tek u prosjeku - čelnici domaćih klubova plaćaju jednog trenera koliko mogu da plate četiri fudbalera.

Bonus video: