Lisice za dobro jutro potpredsjednicima Fife

Policija je lisice stavila dvojici potpredsjednika Fife, Naputu i Hevitu, u šest sati jutros kada je upala u njihove hotelske sobe u Cirihu
1 komentar(a)
FIFA, Foto: Reuters
FIFA, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2015. 09:32h

U Cirihu je tokom noći uhapšeno nekoliko funkcionera Svjetske kuće fudbala. Među uhapšenim funkcionerima, kojima je policija upala u sobe i odvela ih iz hotela "Baur au Lac", su predsjednici Fudbalske konfederacije Južne Amerike (KONMEBOL), Huan Anhel Naput i predsjednik KONKAKAF-a (Sjeverna, Centralna Amerika i Karibi), Alfredo Hevit.

Obojica su potpredsjednici Fife, koju od kraja prošle godine potresaju korupcionaški skandali, zbog kojih se Sep Blater povukao sa mjesta predsjednika, dok je prvi čovjek Uefe Mišel Platini suspendovan na šest mjeseci.

Naput i Hevit su učestvovali na zasijedanju Izvršnog komiteta Fife u Cirihu, gdje su uhapšeni pod optužbama za iznudu, pranje novca i prevaru.

"Mi smo upoznati sa akcijom i radnjama Ministarstva pravde. Fifa će nastaviti da sarađuje u istražnim radnjama Sjedinjenih američkih država, ali u potpunom skladu sa zakonom Švajcarske, i saradnjom sa švajcarskim tužilaštvom. I više nikakav komentar o današnjim događajima Fifa neće davati", saopštila je Fifa.

A rukovodioci Fife uhapšeni su tri sata prije nego je trebalo da počne drugi dio zasijedanja o reformi upravljanja Svjetskom kućom fudbala, kako bi se izišlo iz polugodišnje krize. Uhapšenima se prema istrazi koju je Američko pravosuđe pokrenulo u maju ove godine, stavlja na teret dvije decenije korupcije, kojom su preko zamršenih finasijskih transakcija i mitom za elektronske i marketinške ugovore, napunili kofere novca. SAD su u maju pokrenule istargu protiv 18 članova Fife iz 12 zemalja.

Bonus video: