Zeković: Nadam se da neće ostati samo slovo na papiru

Raspravljalo se o aktuelnim pitanjima koja se tiču neadekvatne zakonske regulative kada je u pitanju radno-pravni status fudbalera, sportista i sportskih radnika uopšte, te traženju adekvatnih rješenja za poboljšanje kroz inicijative za izmjenu postojećeg zakonodavstva koje uređuje ovu oblast.
0 komentar(a)
SPFCG, Foto: SPFCG
SPFCG, Foto: SPFCG
Ažurirano: 02.12.2015. 16:40h

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore organizovao je danas u hotelu "Podgorica" okrugli sto na temu "Razmatranje modela Kolektivnog ugovora za fudbal i definisanje neophodnih koraka za početak pregovora“

Raspravljalo se o aktuelnim pitanjima koja se tiču neadekvatne zakonske regulative kada je u pitanju radno-pravni status fudbalera, sportista i sportskih radnika uopšte, te traženju adekvatnih rješenja za poboljšanje kroz inicijative za izmjenu postojećeg zakonodavstva koje uređuje ovu oblast.

Pored ove tematike, učesnici su raspravljali i o Pravilniku o uslovima za obavljanje zdravstvenih pregleda sportista, prvenstveno sa aspekta njegove primjene, kao i o najavljenoj izradi novog Zakona o sportu.

Cilj okruglog stola je bio da se predstave specifičnosti bavljenja ovom djelatnošću u radno-pravnom smislu i da se kroz kvalitetnu raspravu dođe rješenja koja bi na najbolji način reflektovala interes fudbala i igrača kroz izmjenu postojećeg zakonodavstva.

„Smatram da je ova tema otvorena u pravo vrijeme, obzirom da je u toku izrada novog Zakona o radu, a u saznanju sam da je za narednu godinu planirano donošenje novog Zakona o sportu. Imajući u vidu da se radno-pravni status sportista uređuje kroz Zakon o sportu, a pitanje Kolektivnog ugovora kroz Zakon o radu. Pitanja radno-pravnog statusa treba urediti dijelom kroz Zakon o sportu, a dijelom kroz Granski kolektivni ugovor za podgrupu - fudbal. Problem koji trenutno postoji odnosi se na činjenicu da važeći Zakon o radu predviđa da su subjekti koji zaključuju ovaj Kolektivni ugovor reprezentativna organizacija sindikata i reprezentativno udruženje poslodavaca. Imajući u vidu specifičnost fudbala, smatram da bi umjesto Unije poslodavaca koja je sada reprezentativno udruženje poslodavaca, trebalo predvidjeti da strana u pregovorima budu Fudbalski savez i resorno Ministarstvo, odnosno Uprava za sport i mlade“, izjavila je dr Vesna Simović-Zvicer, koordinator Radne grupe za izradu Zakona o radu.

U vezi novog Pravilnika o uslovima za obavljanje zdravstvenih pregleda sportista, učesnici su pozdravili donošenje takvog akta, ali je izražena i zabrinutost u pogledu njegove primjene uzimajući u obzir generalno stanje u našim sportskim klubovima.

„Nadam se da neće ostati samo slovo na papiru, već akt koji će se moći nesmetano primjenjivati“, između ostalog zaključila je dr Svjetlana Zeković, koju je SPFCG delegirao da zajedno sa podpredsjednikom Željkom Damjanovićem prisustvuje sastanku u organizaciji FSCG koji će se održati 9. decembra, i gdje će se predstavnici fudbalskih klubova informisati o obavezama po pitanju implementacije Pravilnika.

Iz SPFCG su izrazili stav da troškovi ovih pregleda ne smiju ići na teret sportista.

Po pitanju najavljenog donošenja novog Zakona o sportu, za koji su se svi učesnici složili da u ovom trenutku nije prilagođen realnim potrebama sportista, sportskih radnika i sporta uopšte, zaključeno je da je neophodno uputiti inicijativu resornom Ministarstvu kako bi se u Radnu grupu za izradu ovog Zakona uključio predstavnik Sindikata sporta.

„Odlučili smo da preduzmemo aktivne i konkretne korake za rješavanje najvažnijih pitanja za poboljšanje statusa sportista. Zašto smo krenuli od fudbala? Jednostavno to je najpopularniji i najmasovniji sport kod nas, i standardi koji se postave u fudbalu biće lakše primjeniti i na ostale sportove“, kazao je na kraju Željko Janović, predsjednik SPFCG.

Na okruglom stolu su pored gđe Simović-Zvicer, gđe Zeković, učestvovali članovi rukovodstva Sinidkta profesionolanih fudbalera i Sindikata sporta i predstavnik FSCG.

Bonus video: