Odgovornost je velika, ali sad više nema nazad

Stefan Milić, najmlađi kapiten u istoriji Budućnosti, kaže da polako dobija sigurnost u igri, nakon što je prebrodio početni pritisak zbog velike obaveze - da sa samo 17 godina bude vođa tima koji se b
411 pregleda 0 komentar(a)
Stefan Milić, Foto: Boris Pejović
Stefan Milić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.12.2018. 10:38h

Odluka čelnika Budućnosti da kapitensku traku daju 17-godišnjaku, igraču sa svega nekoliko nastupa u prvom timu, iznenadila je ljetos domaću fudbalsku javnost. Teško da je nešto slično viđeno ranije...

Na mlada ramena Stefana Milića, omladinskog reprezentativca Crne Gore, natovareno je veliko breme očekivanja - ne samo da je trebalo da bude vođa tima koji se bori za duplu krunu i kojem je obaveza da na svakom meču igra za pobjedu, već je prihvatio traku koju su prije njega - kroz istoriju - nosila imema svjetskog kalibra, u doslovnom smislu te riječi.

Prošlo je pet mjeseci, Milić je postao punoljetan, sada ima 18 godina, a na terenu već djeluje smirenije i bolje nego na početku sezone.

Je li traka “legla” na pravi način, i na pravu ruku?

"Nije bilo lako u početku, pritisak je bio veliki, i meni je bilo neobično - trebalo je da budem vođa igračima koji su iskusniji od mene, a uz to u timu u kojem se sve osim titule doživljava kao neuspjeh. Malo po malo, počeo sam da stičem sigurnost, a i sada vjerujem da je taj period adaptacije cijena koju sam morao da platim. Vjerujem, takođe, da sam sve prebrodio brzo", na posljednja dva ili tri meča osjećam samopouzdanje koje nisam imao na početku. Vjerujem da će se tako i nastaviti, da se više neću vraćati nazad", kaže Milić u razgovoru za “Vijesti”.

Saigrači su mu, kako kaže, pomogli da preborodi pritisak i velika očekivanja...

"Da nije bilo pomoći starijih i iskusnijih igrača, sve bi bilo neuporedivo teže. Imao sam prave savjete, prije svih golmana Milana Mijatovića i napadača Igora Ivanovića, koji su dosta toga prošli u karijeri i čije riječi bukvalno upijam. Možda sam ja kapiten Budućnost, ali su njih dvojica kapiteni meni, barem ih tako doživljavam, i ne samo oni, već i svi ostali saigrači", navodi Stefan Milić.

Za prvi tim Budućnosti debitovao je prošle sezone, 31. marta 2018. u remiju protiv Koma. Iako je iza njega samo osam mjeseci u seniorskom fudbalu, od čega pet sa kapitenskom trakom, već može da kaže da je prošao puno toga.

"Odluku ljudi iz kluba da mi daju kapitensku traku doživio sam kao veliku satisfakciju, ali i priznanje za sav trud i zalaganje. Želim da to vratim na pravi način, da radom, igrama i ponašanjem pomognem i klubu i sebi. I siguran sam da će mi to što sam tako mlad prihvatio toliko breme odgovornosti pomoći u nastavku karijere, koju sam tek okusio. Kada igrate fudbal, a posebno na nekom višem nivou, normalno je da imate pritisak, meni je drago što se veoma mlad na to navikavam", napominje Milić.

Može li njegova prva sezona kao kapitena da bude šampionska? Budućnost igra promjenjivo u dosadašnjem toku sezone, za pet mjeseci je već promijenila tri trenera, a nalazi se na drugom mjestu, sa dva boda manje od Sutjeske.

"Česte povrede igrača su nas značajno usporile, ali i dalje smo tu, u borbi za trofeje na oba fronta. Novi trener donosi i nove zahtjeve, mi se prilagođavamo i vjerujemo da će vrlo brzo napraviti kontinuitet dobrih igara i rezultata".

Milić igra štopera, a često i desnog beka...

"Centralni defanzivac je moja prirodna pozicija, tu se najbolje osjećam. Igram, međutim, i desnog beka, jer sam tu da pomognem klubu, na kojog god se poziciji to tražilo od mene".

Stefan Milić je prošao kompletan ciklus u omladinskoj reprezentaciji, ali ga nije bilo kada je to bilo najvažnije - na turniru preliminarne runde kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, na Kipru, gdje je Crna Gora zauzela posljednje mjesto.

"Nažalost, povreda koljena me srpiječila kada je to bilo najvažnije. Nikolu Krstovića iz Zete, takođe. Mnogo mi je žao zbog toga, jer sam želio da se plasiramo u elitnu rundu kvalifikacija".

Milić “izlazi” iz omladinaca, naredni cilj je mlada reprezentacija...

"To su igrači koji su stariji od mene, ali vjerujem da ću igrama i ponašanjem u klubu zavrijediti poziv".

Svi Milićevi planovi - zasada - vezani su za Budućnost.

"Želim da osvojimo duplu krunu, da osjetim šta znači podići trofej u dresu Budućnosti. Moji saigrači i ja želimo na taj način i da podignemo klub, da ga vratimo na mjesto na koje zaslužuje da se nađe. Nakon toga - neka sve ide svojim tokom. Mlad sam, ne žurim nigdje, želim da idem stepenicu po stepenicu. Ne živim u oblacima, ne maštam puno, ali ne valja biti ni previše skroman, tražim neku sredinu", zaključuje 18-godišnji Stefan Milić.

Serhio Ramos je lider, vođa, a ne provokator

Stefan Milić kaže da nema pravog idola, ali da ga impresionira način na koji igra kapiten Reala Serhio Ramos.

"On je sjajan igrač i pravi vođa na terenu. Impresionira me način na koji igra. Često ga optužuju da je provokator, da koristi i prljave trikove, sa čim se ne slažem - vjerujem samo da koristi sva sredstva koja su u granici dozvoljenog. Svaki pravi klub treba da ima takvog vođu, a impresivno je kada on dolazi iz odbrane", kaže Milić.

Ramos često postiže golove, a Milić je u seniorskoj karijeri, na 23 utakmice, postigao jedan.

"Vjerujem da se neću zaustaviti na tome, da ću do kraja sezone postići makar još dva ili tri. Prekidi su, naravno, moja šansa. Golovi nisu u opisu posla odbrambenih igrača, ali oni dolaze kao veliki bonus", ističe Stefan Milić.

Bonus video: